HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

BEHANDELING (EHBO) BIJ (BIJNA)  VERDRINKINGSSLACHTOFFERS

 EN ONDERKOELING IN EN ROND HET STRAND EN BUITENWATER

Om bij een (bijna) verdrinkings ongeval de hersenbeschadiging in te perken, is het noodzakelijk om het slachtoffer zuurstof toe te dienen. Voorkeur ballonmasker en als het slachtoffer zelf ademt zuurstofslang of non-rebreathing masker voor mond/neus.

STRAND  BEHANDELING

STRAND VERDRINKING

STRAND PREVENTIE

STRAND BEHANDELING


Longen-Hart en Hersenen.                  3 prioriteiten bij (bijna)verdrinking.

 

In buitenwater zoals de zee, plassen, meren en rivieren is het zaak (bijna) verdrinkingsslachtoffers snel en veilig op het droge te helpen. Bij voorkeur zoals voorgeschreven door Reddingbrigades Nederland. Eenmaal op het droge moet men zeker deze drenkelingen tegen verdere afkoeling behoeden. Door het zwemmen in buitenwater daalt de kerntemperatuur van de mens geleidelijk. Hoe langer men te water is geweest des te meer zal men zijn afgekoeld, ook al is men intensief bezig geweest met bijv. zwemmen. Vaak merkt men er zelf niet veel van omdat het lichaam wel wat kan hebben en blijft deze vorm van lichte onderkoeling beperkt tot 1 C afkoeling van de kerntemperatuur.

 

Doordat men (van nature) al licht onderkoeld raakt in water, benutten we deze beschermende factor van drenkelingen. Als de kerntemperatuur daalt, kunnen de hersenen zelfs langer 1 minuut zonder zuurstof. Normaal treedt er na 1 minuut zuurstofgebrek in de hersenen blijvende beschadiging plaats. Hoe kouder het water en des te sneller de kerntemperatuur daalt, des te langer kan een drenkeling zonder zuurstof zonder restschade aan de hersenen.Bij ijskoud water verloopt dit proces binnen 30 minuten

Bij warmer water gaat dit trager. Bijv in water van 15 C kan men er  12 uur over doen

 

Op de animatie kun je zien hoe  de afkoeling verloopt. Eerst alles 37C en daarna wordt de kern steeds belangrijker om  warmer te blijven. De rest van het lichaam kan langer zonder zuurstof en wordt dus niet meer goed doorbloed. Dit stadium van onderkoeling kan afhankelijk van de factoren snel of langzaam verlopen.

 

 

Uiteraard is alles afhankelijk van de omstandigheden, watertemperatuur, wind, conditie persoon en bouw persoon.