HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Strand en buitenwater vereisen ook preventie.

Stel U op de hoogte  van de plaatselijke regels en gevaren.

Vooral (jonge) kinderen verdienen extra oplettendheid.

STRAND  PREVENTIE

STRAND VERDRINKING

STRAND REDDING

STRAND BEHANDELING

 

Het gevaar van muien verklaard

 

dinsdag 5 april 2005                                            Minder kinderen kwijt in Katwijk

KATWIJK - De invoering van polsbandjes heeft er toe geleid dat er in Katwijk veel minder kinderen op het strand zijn zoekgeraakt. Tegenover 228 'gevallen' in 2003, werden er vorig jaar slechts 148 peuters als vermist opgegeven. Leo Vooys van de Katwijkse Reddings Brigade (KRB) noemt het gebruik van de papieren polsbandjes een 'groot succes'. De KRB gaat er in het komend strandseizoen mee verder.


De reddingsbrigade heeft de polsbandjes twee jaar geleden op eigen initiatief ingevoerd. De formule is simpel, maar doeltreffend. Op het polsbandje staat het mobiele nummer van een van de ouders. Vooys: ,,Tegenwoordig is iedereen in het bezit van een mobiele telefoon. Daarvan moet je gebruik maken.''

KRB betrekt de polsbandjes van een ziekenhuis. De aanschafkosten zijn voor rekening van de brigade zelf. ,,We krijgen jaarlijks subsidie van de gemeente voor de standwacht, met dat geld komen we toe'', zegt Vooys. De KRB gaat in samenwerking met de gemeente meer aandacht schenken aan de zogeheten verdwaalpalen. Vorig jaar verdwenen die door de storm in zee. In het komende seizoen komen er palen met een steviger constructie.

De KRB noteerde in 2004 wel meer behandelingen bij de EHBO: 633. Twee jaar geleden waren dat er nog 563. Vooys zegt dat de toename komt door het uitzonderlijke mooi voor- en najaar, toen er veel mensen op het strand verbleven. Dat laatste is trouwens aanleiding voor de KRB om de strandposten eerder gebruikelijk te bemannen. Tijdens het pinksterweekeinde houden medewerkers van de KRB al een oogje in het zeil. De bewaking loopt een week door tot de eerste week van september.

De KRB moet voor die service een beroep doen op meer vrijwilligers. Vooys: ,,Gelukkig is de situatie in Katwijk anders dan van andere strandposten in Nederland. Wij hebben telkens een toestroom van vrijwilligers.'' Om strandwacht te worden is een opleiding van een jaar een vereiste.

 

vrijdag 1 maart 2005                                             Verdubbeling zwemongelukken op stranden

Het aantal ongelukken met zwemmers aan de Zuid-Hollandse stranden is de afgelopen 4 jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland dat vrijdag is gepresenteerd.        zie ook rtv rijnond journaalfilmpje (real)

Volgens het onderzoek is vooral het aantal 'zwemmers in nood' gestegen. In 2000 raakten 57 badgasten in de problemen, 4 jaar later waren dat er 110. Ook vonden vorig jaar 4 ongelukken met een dodelijke afloop plaats.

De ongevallen zijn volgens de provincie vooral te wijten aan de badgasten zelf. Veel recreanten onderschatten de gevaren van de zee, en overschatten zich zelf. Ook wordt te weinig rekening gehouden met gevaarlijke stromingen in het water. Om het aantal ongelukken tegen te gaan, wil de provincie vooral de communicatie tussen de reddingsbrigades en de overige hulpdiensten verbeteren.

 


vrijdag 31 december 2004                                                            87 drenkelingen op Haagse stranden in 2004
 

DEN HAAG - Dit seizoen zijn 87 drenkelingen gered aan Haagse stranden. Dat meldt de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. Dat aantal is opvallend veel minder dan 2003. Toen zijn maar liefst 209 mensen gered. Dit is te verklaren doordat het weer deze zomer niet erg goed is geweest. Hoewel het aantal reddingen is teruggebracht zijn er wel twee mensen verdronken. Vorig jaar waren dit er nul.



23 december 2004                                     Rijk wil badgasten beter informeren


DEN HAAG | Badgasten die een bezoek brengen aan Scheveningen of Kijkduin hebben een grote behoefte aan meer informatie over het weer, de kwaliteit (en de temperatuur) van het zeewater, hulpdiensten en de attracties. Om die reden werkt Rijkswaterstaat aan plannen om in de twee badplaatsen panelen te zetten waarop dit soort gegevens voortdurend worden bijgehouden en, zonodig, geactualiseerd.


      Bezoek ook de preventie site      www.benjijwaterproof.nl

 

Strand:

Golven zijn voor jong en oud een uitdaging. Vergis U niet in de kracht van het water, ook een kleine golf kan krachtig genoeg zijn om een volwassene omver te spoelen, dus een kind al helemaal. Informeer ook naar opkomend en afgaand water, dit maakt verschil in de veilige waterdiepte waarin men zich begeeft. Bij (sterke) aflandige wind is er het gevaar dat drijfvoorwerpen wegwaaien, al dan niet met mensen.


  • Een herkenningspunt
    Spelende kinderen gaan geheel in hun spel op en dwalen snel af. Ook op het strand. De stroming van de zee helpt hier een handje mee. Geef uw kinderen daarom altijd een referentiepunt mee, bijvoorbeeld de gekleurde parasol waar u onder zit of een vlag of strandhuisje. Zo kunnen ze u zelf terugvinden. Trek ze herkenbare kleding aan, zodat u ze zelf niet snel uit het oog verliest. 

 

Deze twee plasticbootjes waren in juli 2003 voor de Maasvlakte richting zee gewaaid bij een sterke Oostenwind. 2 kilometer van het strand werden zij opgepikt door een man met rubberboot. een halve kilometer verder zaten zij tussen de zeescheepvaart, hier ongeveer 20 schepen per uur.

Tevens mogen we de stroming niet onderschatten, zeker bij golfbrekers zijn deze zeer gevaarlijk. De watertemperatuur is ook een factor om rekening mee te houden. Sinds 2003 zijn er op de stranden gratis polsbandjes te verkrijgen, onder andere van Freerunner. Maak hier gebruik van want een kind is in een onbewaakt snel aan het oog onttrokken.



Buiten-

water

Plassen, rivieren, meren en overal waar water is komen mensen verkoeling zoeken. Zeker als men niet plaatselijk bekend is, is het raadzaam advies te vragen. Lees de borden, vraag naar de diepte of verken dit langzaam. Let ook op de temperatuur van het water, de waterstroming en verschil in hoog en laag water.

Baden en zwemmen verdient de voorkeur op een bewaakte plaats, bijvoorbeeld een reddingsbrigade of andere toezichthoudende instantie. Er zijn vaak onbekende factoren waardoor ongevallen ontstaan.

 

Vraag er niet om!, vraag er liever naar!
 
Voorkomen is beter dan genezen!!!

Vraag naar die veiligheidstips, het veronachtzamen van die informatie zou wel eens kunnen leiden tot het vragen om ongevallen. Om de zaak overzichtelijk te houden zal ik mij beperken tot de Noordzee stranden. In iedere badplaats vinden we een reddingsbrigade die zich in bezighoud met een dienstverlenende taak, Dit houdt in de preventie van verdrinking, maar ook het verlenen van Eerste Hulp, de opvang van verdwaalde kinderen en allerlei andere zaken. Sommige Reddingsbrigades beschikken over meerdere posten welke gesitueerd zijn op die plaatsen waar een concentratie van recreanten is. Op praktisch alle Reddingsbrigadeposten kunt u informatie aantreffen over het moment van laag- en hoogwater, eb en vloed. Tevens kunt u meestal de watertemperatuur daar aflezen, die u ook in de krant kunt vinden. Trouwens toen u het strand opliep bent u ongetwijfeld een mededelingen bord gepasseerd met allerlei algemene informatie. Dat het hebben van honden en paarden niet is toegestaan, het spelen van draagbare radio's verboden is, maar ook met welke vlaggen of borden een zwemverbod of een waarschuwing voor een gevaarlijke situatie wordt kenbaar gemaakt. De rode vlag voor een verbod en de gele voor gevaar. Er is er ook nog één met een vraagteken om aan te geven dat een verdwaalde peuter bij de Reddingsbrigade op zijn ouders wacht.

Kennelijk kunnen omstandigheden en daardoor situaties aan de kust sterk veranderen. Van invloed zijn de getijden, de windrichting, de duur van die windrichting, de stand van de zon en de maan ten opzichte van elkaar, de watertemperatuur en het temperatuur verschil tussen lucht en water enz. die bepalend zijn voor het al dan niet veilig kunnen zwemmen of baden in zee. Een steeds andere combinatie van al deze factoren maakt dat de zee voor een volkomen leek onbetrouwbaar is doch voor een doorgewinterde strandwachter wel voorspelbaar. Kijkend naar de factoren welke van invloed zijn kan hij/zij goed voorspellen wat op dat moment gevaarlijk is en wat niet. Voor uw eigen veiligheid, ga langs de Reddingsbrigadepost en vraag ernaar. Het verbaast ons steeds weer hoe weinig mensen dat doen. U kunt hiermede de risico's voor u en uw gezin behoorlijk inperken. Verbazingwekkend is hoeveel mensen geen acht slaan op waarschuwingsborden, deze gewoon passeren en op de gevaarlijke plek te water gaan. Een driehoekig bord met een rode rand en de afbeelding van een drenkeling moet voldoende aanwijzing zij om daar niet te gaan zwemmen Zelfs het afzetten met het bekende rood witte lint helpt niet, men stapt er achteloos overheen om vervolgens daar te gaan zwemmen.

Ga niet met een landwind in combinatie met afgaand tij met drijfmiddelen in zee, door de combinatie van wind en stroom drijft u snel af. De zee lijkt een zwembad en nodigt uit om een flink eind zee in te zwemmen. Doe dit niet, zee in heeft u wind en stroom mee en terug tegen. Bovendien heeft u in zee geen oriëntatie punt en lijkt het al snel dat u niet meer vooruit komt. Bovendien is dit het weertype waarbij kwallen in het zwemgebied voor komen. Op zich is een kwallenbeet meestal niet ernstig, maar draagt zeker niet bij aan uw gemoedsrust die toch al lijd onder het feit dat u denkt niet vooruit te komen. Daarnaast trekt u vaak kinderen mee die met veel kleinere stuwvlakken minder stuwdruk genereren en dus echt niet tegen de stroom in kunnen. Vraag er dus niet om! Bij opkomend tij en het staan van een paar dagen van een aanlandige wind kan diepe kuilen in de zeebodem veroorzaken. Ga niet verder dan heupdiep en let op uw kinderen! Zij mogen zeker niet verder dan heupdiep! Het in een kuil stappen betekent voor hen kopje onder in ondoorzichtig water, oriëntatie kwijt, soms door de stroom onder water nog een keer een draai om de lengte of breedte-as en de potentiële drenkeling is daar! Ook al had hij of zij haar zwemdiploma! Zeker bij kinderen geeft dit diploma in zee niet de garantie tegen verdrinken. De zee is nu eenmaal niet het zwembad waarin afgezwommen is. Er is geen veilige kant waar je kunt vastpakken, het water is ondoorzichtig, het water is koud het water stroomt, er is golfslag en er is geen vlakke bodem die je kunt zien. Is een zwemdiploma dan nutteloos? Absoluut niet! Het neemt in ieder geval een heel groot deel van het risico van verdrinken weg, in een zwembad bijna alles maar in zee, door omstandigheden beduidend minder. Maar dat geldt ook voor U! Daarom, vraag niet om een gevaarlijke situatie, denk vooruit en vraag ernaar. Ik wil besluiten met een bekend spreekwoord dat hier zeker van toepassing is: