HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van JULI 2014

 

JULI 2014

 

18 berichten

     

Donderdag 31 juli

 

Vrouw verdronken bij reddingspoging jongetjes

Donderdag 31 juli

 

Zeiler na 4 uur en vrouw na 2 uur gered uit Markermeer

Dinsdag 29 juli

 

Verdronken man na 26 jaar boven water

Zaterdag 27 juli

 

18-jarige Poolse verdronken in Dirkshorn

Donderdag 24 juli

 

Trainende brandweermannen redden drenkeling door roepende jongetjes

Woensdag 23 juli

 

9 jarig jongetje verdronken in Alblasserdam

Woensdag 23 juli

 

Vrouw uit zee gered door Politie en KNRM

Dinsdag 22 juli

  6-jarige jongen verdronken in recreatieplas

Dinsdag 22 juli

 

Lichaam Henry de Vries gevonden

Zondag 20 juli

 

Lichaam 16-jarig meisje gevonden in de Lek

Zaterdag 19 juli

 

Lichaam in Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk

Zaterdag 12 juli

 

Vrouw gered, man vermist na sprong van Waalbrug

Zaterdag 12 juli

  Auto in sloot, bestuurder overleden

Zaterdag 12 juli

  Wandelaar redt kindje van verdrinking in sloot
Vrijdag 11  juli  

Opvang vergeet kleuter in zwembad

Vrijdag 11 juli

 

Jongeman verdronken in zwembad vakantiepark

Maandag 7 juli  

Vrouw verdronken in Tiel

Vrijdag 4 juli

 

Man verdronken In het water van de Zijl

 

Donderdag 31 juli

Vrouw verdronken bij reddingspoging jongetjes

JULIANADORP - Een 66-jarige vrouw is op het strand van Julianadorp overleden, de vrouw verdronk bij een reddingspoging van 2 kinderen die in problemen verkeerde. De vrouw uit het Gelderse Hattem was de zee in gerend toen zij zag dat de jongens in een muistroom zaten.

De reddingsbrigade heeft de vrouw en twee kinderen uit het water gered. Ondanks pogingen de vrouw op het strand te reanimeren en de inzet van een traumahelikopter mocht dat niet meer baten. De twee jongens hebben het wel overleefd, een jongen moest mee naar het ziekenhuis voor controle.

Donderdag 31 juli

Zeiler na 4 uur en vrouw na 2 uur gered uit Markermeer

Woensdag avond rond 20.30 uur worden reddingdiensten gealarmeerd voor een omgeslagen catamaran ten zuiden van Lelystad. De omgeslagen catamaran is gespot door een passant, die vanuit Amsterdam onderweg is naar de Houtribsluizen in Lelystad. De zeiler werd na 4 uur uit het water van het Markermeer gered door de reddingboot Mantelmeeuw van reddingstation Wijdenes.

Nadat de zoekactie een feit is heeft de SAR heli Rescue Pedro 02 mogelijk een reddingvest gelokaliseerd nabij de vuurtoren van Marken. Hierop komt het bericht van de OSC dat alle deelnemende reddingboten zich moeten verzamelen nabij de vuurtoren van Marken.

Tijdens de vaart richting de vuurtoren van Marken meldt de reddingboot Mantelmeeuw op VHF 67 dat zij één persoon hebben aangetroffen in het water. Zij halen de persoon uit het water en melden dat hij in goede conditie verkeert.

De reddingboten worden echter nog voor aanmeren opnieuw ingezet voor een tweede zoekactie. Om 22.09 uur komt er een Mayday melding via de Seeker. Tijdens de terugvaart treffen zij wederom een omgeslagen catamaran aan zo’n twee mijl ten Zuidoosten van Marken. Deze man heeft na het omslaan zijn vrouw uit het oog verloren

Hij meldt dat de vrouw ergens ten oosten van Marken moet liggen; zij draagt een donker wetsuit met een rood-wit-blauw reddingvest. Ook zijn twee SAR heli’s onderweg zijn naar het zoekgebied. Kort hierna vindt de Seeker de vrouw met behulp van een warmtebeeldcamera.  De vrouw wordt vervolgens in een onderkoelingsbrancard gelegd en overgedragen aan de Frans Verkade, deze verzoekt via het Kustwachtcentrum om een ambulance in jachthaven Uitdam.

Aangekomen in Uitdam wordt de vrouw herenigd met haar echtgenoot, die door de Koning Willem aan wal gebracht is. De man kan zijn geluk niet op wanneer hij naast de onderkoelingsbrancard op zijn knieën gaat en zijn vrouw een innige omhelzing geeft. In de ambulance wordt de vrouw onderzocht en met onderkoelingsverschijnselen naar het Waterland ziekenhuis in Purmerend gebracht.

Al met al is het voor de bemanningsleden een memorabele avond geworden. Twee zoekacties met positief resultaat, zo vlak na elkaar, zullen ze niet vaak meemaken.

Dinsdag 29 juli

Verdronken man na 26 jaar boven water

BRAKEL - Op de bodem van de Waal bij het Gelderse Brakel zijn in het wrak van een Fiat de stoffelijke resten van Robert Leur (47) gevonden. De man is 26 jaar geleden verdwenen,  De man verliet op 2 maart 1988 in overspannen toestand zijn woning, vertrok in zijn Fiat en was sindsdien spoorloos. Er word gedacht aan zelfdoding.\

De stichting Signi zoekhonden waren de afgelopen dagen op de bewuste plek. Toen de honden op de bewuste plaats aansloegen werd de politie geseind, deze bevestigde met sonarapparatuur, dat er iets lag. Een bergingsbedrijf borg de zilvergrijze Fiat Argentina waarmee Leur in 1988 verdween. De auto lag vlakbij de Brakelse veerstoep in de Waal.

 

Zaterdag 27 juli

18-jarige Poolse verdronken in Dirkshorn

DIRKSHORN – Zaterdag in de namiddag is in Dirkshorn een Pools meisje verdronken in een  recreatiemeer. Het meisje was met een groep van 50 Poolse arbeidskrachten op een bedrijfsuitje. Ze kon niet zwemmen, maar zou toch van een boot zijn gesprongen om verkoeling te zoeken.

Vlot na alarmering startte een grote zoekactie met politieagenten, reddingsbrigade, brandweer en recreanten. Een politiehelikopter zocht vanuit de lucht naar de drenkelinge. Het vermiste 18-jarige Poolse meisje werd na anderhalf uur levenloos gevonden en op de kant gehaald. Pogingen het meisje te redden mochten niet meer baten.

Donderdag 24 juli

Trainende brandweermannen redden drenkeling door roepende jongetjes

DEN HAAG - Brandweermannen zijn dondermiddag op het Scheveningse strand aan het rescuesurfen. Rond 16.00 uur horen ze twee jongetjes op het strand bij het noordelijke havenhoofd om hulp roepen: ‘Een man ligt met zijn hoofd onder water.’

De mannen snellen naar de pier en zien een jongen van zeven, acht jaar oud die het hoofd vasthoudt van de drenkeling om het boven het water te houden. De brandweermannen gaan de jongen snel helpen. Geassisteerd door twee duikers lukt het de mannen om de drenkeling op een surfplank te leggen en op het strand te krijgen.

Het kostte de mannen veel moeite omdat er harde stroming is bij van het noordelijk havenhoofd. Hoewel de drenkeling aan het ‘gaspen’ is, er komt schuim uit zijn mond maar haalt gelukkig nog wel adem. Op het surfbord word de drenkeling gereanimeerd. Toen de man zuurstof toegediend kreeg, gingen zijn ogen weer open en kwam hij weer bij kennis.

’s Avonds om 20.00 uur, krijgen de redders een verlossend telefoontje. Het slachtoffer ligt op intensive care en maakt het naar omstandigheden goed. Hulde aan de twee jongens: ‘Niemand had het door. Gelukkig werden we gewaarschuwd, want hij lag hier tussen rotsblokken en als je niet beter weet dan leek het of hij aan het snorkelen was.’

De vrouw van het slachtoffer had het ook niet in de gaten, hij lag net een minuut in het water. Vermoedelijk verkeerde de vrouw in shock, in eerste instantie begreep zij ook niet de ernst van de situatie. De twee jonge jongens zullen maandag door de brandweer in het zonnetje worden gezet.

Woensdag 23 juli

9 jarig jongetje verdronken in Alblasserdam

ALBLASSERDAM – Het 9-jarig jongetje dat woensdagmiddag vermist raakte in recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam, is verdronken. Hulpdiensten haalden halverwege de middag zijn stoffelijk overschot uit het water.

Rond 13.30 uur kwam bij 112 de melding van de vermissing binnen. De jongen was met familieleden in het recreatiepark. Hulpdiensten rukten meteen massaal uit, 3 duikteams en een politiehelikopter werden meteen ingezet. Anderhalf uur later, rond 15.00 uur werd het lichaam van de jongen gevonden op de bodem van de plas. Hulpdiensten hebben nog getracht de jongen te reanimeren, helaas bleek dit niet meer mogelijk.

Woensdag 23 juli

Vrouw uit zee gered door Politie en KNRM

KATWIJK – Woensdagochtend werden om 01.45 uur de hulpdiensten massaal gealarmeerd voor een vrouw te water. Een passant had de vrouw ter hoogte van strandpaviljoen ‘Zeester’ de zee in zien lopen en belde direct naar 112. Direct werden de politie, KNRM, reddingsbrigade en ambulancedienst gealarmeerd

Een agent was snel ter plaatse en zwom naar de vrouw toe. Gevolgd door een vrijwilliger van de KNRM, die dichtbij het strandpaviljoen woonachtig is en direct naar het strand is gereden. Dit alles was met succes, want de vrouw werd voorbij de 1e zandbank gevonden! Door opkomend tij en stroming hielden de beide hulpverleners in afwachting van de reddingboot de vrouw boven water.

Een KNRM'er in overlevingspak die met het Kusthulpverleningsvoertuig ter plaatse kwam, ging ter assistentie ook het water in. De vrouw en drie hulpverleners werden met de reddingboot uit de Noordzee gehaald en naar het KNRM gebouw gebracht voor medische controle. Uit voorzorg stonden daar drie ambulances klaar. De vrouw is uiteindelijk met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.

Op verzoek van de politie zijn met de gedachte dat de hulpverlening eventueel langer zou gaan duren ook de brandweerkorpsen van Katwijk en Alphen aan den Rijn (speciale container) gealarmeerd voor ondersteuning met verlichting. De inzet van de Mobiel Medische Teams, waren uiteindelijk niet nodig.

Dinsdag 22 juli

6-jarige jongen verdronken in recreatieplas

Beusichem - Dinsdag in de namiddag is een 6-jarig jongetje uit Tiel verdronken in recreatieplas de Meent, aan de Klassenburgerstraat in Beusichem. Rond 17.15 uur werd alarm geslagen toen het jongetje werd vermist door zijn ouders. Veel recreanten hielpen de ouders, die op een naburige camping staan in Buren, mee zoeken. Er werd zij aan zij op ‘linie’ gezocht. Uiteindelijk heeft men de jongen gevonden in het water.

Het 6-jarig drenkelingetje werd direct door recreanten gereanimeerd, dit werd later door ambulanciers overgenomen. Het traumateam die per helikopter arriveerde 18.50 uur nog bezig met pogingen het jongetje te reanimeren. De jonge drenkeling is vervolgens vergeefs naar het Utrechts Medisch Centrum gebracht, Helaas heeft alle hulpverlening niet meer mogen baten en is de jongen overleden

Dinsdag 22 juli

Lichaam Henry de Vries gevonden

Het lichaam van de sinds vorig jaar vermiste Henry de Vries is teruggevonden. Uit onderzoek in de auto toen deze boven water werd gehaald, bleek het inderdaad om de Harderwijker te gaan. Dit is vastgesteld door zijn trouwring en gebitsgegevens.  

Het is nog onbekend hoe de auto in de Hoge Vaart bij Zeewolde is terechtgekomen. Men denkt zeker aan zelfdoding. De zwarte Audi werd gevonden met behulp van speurhonden van de stichting Signi Zoekhonden. De honden sloegen aan op de plek waar de auto op de bodem lag. Een duiker kon dit korte tijd later bevestigen.

 

Zondag 20 juli

Lichaam 16-jarig meisje gevonden in de Lek

BERGAMBACHT - Het lichaam van het sinds vrijdagmiddag vermiste 16-jarig meisje is zondagmiddag gevonden in de Lek bij Bergambacht. Zondag rond 15.00 uur ontdekte een vrouw die aan het wandelen was en drijvend lichaam. Op aanwijzingen van de passant heeft de politie het lichaam kunnen lokaliseren en bergen.

In eerste instantie werd er vanuit gegaan dat de twee zussen, beiden uit Streefkerk, van een golfbreker zijn gevallen. Nu blijkt dat zij aan het pootjebaden waren in de buurt van de pont tussen Bergambacht en Streefkerk. Het 16-jarig meisje gleed weg en werd meegesleurd door de sterke stroming. Haar 20-jarige zus probeerde haar hand vast te houden maar werd ook onder water getrokken, deze kwam korte tijd later weer boven. 

Zaterdag 19 juli

Lichaam in Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk

Houten - In het Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk (gemeente Houten) is zaterdagmiddag het lichaam van een oudere vrouw aangetroffen. Een fietser merkte iets in het water op dat op een lichaam leek en alarmeerde de hulpdiensten Volgens een omstander droeg de vrouw wandelschoenen, wat doet vermoeden dat zij tijdens het wandelen te water is geraakt. Duikers van de brandweer hebben het lichaam geborgen.

 

Vrijdag 18 juli

19-jarige jongen verdronken in Heysehaven

ROTTERDAM - Een 19-jarige jongen is vrijdagmiddag in de Heysehaven bij de Courzandseweg in Rotterdam verdronken. De jongen was met vrienden aan het zwemmen in de haven toen hij plots niet meer boven kwam.

De drenkeling raakte rond 15.30 uur in de problemen, een medezwemmer trachtte hem nog boven water te houden maar dit is niet gelukt. Na alarmering van hulpdiensten en havenbedrijf werd de drenkeling uiteindelijk een dik uur later, rond 16.30 uur boven water gehaald. Men heeft nog getracht te reanimeren, helaas bleek de jongeman al door verdrinking te zijn overleden.

Vrijdag 18 juli

16-jarig meisje verdronken in de Lek

BERGAMBACHT - Vrijdagmiddag zochten hulpdiensten in de Lek bij Streefkerk (gemeente Molenwaard) op volle sterkte naar een 16-jarige drenkeling. Hulpverleners hebben de hoop opgegeven dat ze het 16-jarig meisje levensvatbaar aantreffen, De KNRM en brandweer zijn met hun reddingsactie op de rivier gestopt.

Het meisje was met haar zus van 20 jaar aan het zwemmen bij de pont tussen Bergambacht en Streefkerk. Het meisje verdween plots onder water en kwam niet meer boven. Een omstander zag dat zij van een krib af vielen in water. Dit kan verklaren waarom zij in problemen raakte.

Wel zoeken de hulpdiensten verder naar het lichaam van het meisje. De politie zoekt met een helikopter met warmtesensoren. De brandweer heeft meerdere duikers en vaartuigen ingezet. Ook twee traumaheli's waren aanwezig. De 20-jarige zus is naar het ziekenhuis gebracht.

Vrijdag 18 juli

35-jarige drenkeling gered van verdrinking door reanimatie

In het water van de Kralingse Plas bij het Langepad in Rotterdam raakte vrijdag rond 14.30 uur een 35-jarige Rotterdammer in de problemen. Passanten zagen de man zwemmen toen hij plots begon te panikeren en te spartelen waardoor hij vervolgens onder water raakte.

Een alerte voorbijganger en zijn vriendin zijn te water gegaan en hebben de man boven weten te brengen. Op de wal moest men de man reanimeren totdat hulpdiensten de zorg overnamen. De drenkeling is ademend per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling in het ziekenhuis komt het vermoedelijk weer goed met de 35-jarige man

Zaterdag 12 juli

Vrouw gered, man vermist na sprong van Waalbrug

NIJMEGEN – Zaterdag in de namiddag zijn kort na elkaar een vrouw en een man van de Waalbrug in Nijmegen gesprongen. De vrouw die te water sprong is uit het water gered door een passerende speedboot die de vrouw in het water terecht zagen komen. Deze hebben de vrouw aan wal gebracht waar ze per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Naar de man die vlak na de vrouw zou zijn gesprongen wordt nog gezocht.

Langs en op de Waal in Nijmegen zijn de hulpdiensten begin van de zaterdagavond nog steeds op zoek naar een man die van de Waalbrug is gesprongen. Vanaf het water en de kant wordt gezocht. De hulpdiensten kwamen in actie nadat er een melding binnenkwam dat 1 vrouw van de Waalbrug was gesprongen. Die vrouw werd uit het water gered en in veiligheid gebracht. 

Korte tijd later was er een melding van een man die ook het water was ingesprongen. Met alle hulpmiddelen werd naar die man gezocht tussen de Waalbrug en de spoorbrug. Voorlopig zonder resultaat. Voor het leven van de man wordt gevreesd, vermoedelijk is hij wel verdronken.

Zaterdag 12 juli

Auto in sloot, bestuurder overleden

VALBURG - Zaterdagmorgen is een 25-jarige man uit Randwijk overleden in het ziekenhuis. De man is overleden doordat hij zaterdagmorgen vroeg met zijn auto op de kop in een sloot belandde.

Een automobilist bemerkte zaterdagmorgen even voor 07.00 uur de auto op de kop in de sloot. Het ongeval vond plaats langs de Weteringsewal in Valburg. De passant zag iemand in de auto zitten en alarmeerde de politie.

De melder en toegesnelde politie hebben de man gereanimeerd in afwachting van de ambulance. De man is buiten bewustzijn in uiterst kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de onfortuinlijke jongeman later overleden aan de verwondingen die hij opliep bij het ongeluk. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht.

Zaterdag 12 juli

Wandelaar redt kindje van verdrinking in sloot

VOORBURG - Een wakkere wandelaar heeft vanmorgen een jong kind uit een sloot langs de Nicolaas Beetslaan in Voorburg gered. De hele situatie was best 'even heel kritiek'.

De wandelaar zag het drenkelingetje in het water, twijfelde geen moment en haalde het kindje op het droge. Nadat het kind door ambulanciers en het traumateam was gestabiliseerd, is de drenkeling met spoed onder politiebegeleiding naar het Sophia Kinderziekenhuis gebracht. Het is op dit moment niet bekend hoe de drenkeling er aan toe is.

Vrijdag 11 juli           België

Opvang vergeet kleuter in zwembad

Leiding van de jeugddienst in Sint-Truiden hebben donderdag een kleuter van net 4 jaar twee uur ‘vergeten’ en alleen achtergelaten in het stedelijk zwembad. Toen Kristel Corvers (28) haar 4-jarige zoon Jimeno iets na 17 uur bij de sporthal van het zwembad wilde gaan ophalen, wist geen enkele begeleider waar haar kind was. Na een half uur zoeken, werd Jimeno spelend gevonden in het zwembad waar hij al die tijd zonder begeleiders zat. “Mijn zoontje had kunnen verdrinken”, zucht Kristel. Ook de toezichthouders in het zwembad hebben niets doorgehad.

Eén dag na het vreselijke voorval met haar zoontje, staat Kristel Corvers (28) uit Sint Truiden nog altijd op haar benen te trillen. “Wat ik heb meegemaakt, is voor een ouder een ware nachtmerrie”.  “Als je ‘s morgens je kind afzet bij een kinderopvang, ga je er toch vanuit dat je het daar ‘s avonds terug kan gaan ophalen. Niet dus.

Donderdagochtend bracht Kristel haar zoontje Jimeno, net vier jaar oud, rond half acht naar sportcomplex Sint-Pieter in Sint-Truiden. Hier organiseert de jeugddienst in de vakantie dagelijks activiteiten voor jongeren tussen 4 en 14 jaar. Jimeno maakte deel uit van een groep van ongeveer 45 ŕ 50 kleuters, allemaal 4 en 5 jaar oud. “Het was nog maar de eerste keer dat Jimeno naar die opvang ging”, zegt Kristel. “Omdat ik moest werken en geen andere opvang had, kon ik niet anders.

Vrijdag 11 juli

Jongeman verdronken in zwembad vakantiepark

GASSELTERNIJVEEN - In het zwembad van vakantiepark Hunzepark in het Drentse Gasselternijveen is vrijdagmiddag even voor 18.00 uur een jongeman verdronken. De man was net gearriveerd op het vakantiepark.

Vakantiegangers die wilden gaan zwemmen zagen rond 18.00 uur de man op zijn buik drijven in het zwembad. Deze mensen hebben de drenkeling op het droge gehaald en eerste hulp verleend. Medewerkers van het park hebben nog geprobeerd om hem te reanimeren, helaas tevergeefs.

Het betreft een man tussen de 18 en 25 jaar. De trauma helikopter is ook ter plaatse geweest om de man te helpen. Men vermoed geen misdrijf, wel dat de man verdronken is, de reden waarom is nog onbekend. De overige familieleden zijn opgevangen door medewerkers en hulpdiensten.

Maandag 7 juli

Vrouw verdronken in Tiel

Tiel - Wandelaars hebben zondag in Tiel een stoffelijk overschot gevonden. De dode lag in het water van de gracht aan de Oliemolenwal. Het gaat volgens omstanders om een oudere vrouw.

De vrouw is zondagmiddag vermoedelijk te water geraakt. Zij is door omstanders uit het water gehaald. Vermoedelijk is de vrouw zelf in het water gesprongen. De politie concludeert na onderzoek dat de vrouw is verdronken, er zijn geen sporen van misdrijf aangetroffen.

Vrijdag 4 juli

Man verdronken In het water van de Zijl

LEIDERDORP - In het water van de Zijl bij de Zijldijk in Leiderdorp is vrijdagochtend rond 10.40 uur het lichaam van een man aangetroffen.

Een watersporter die met zijn boot voer trof het stoffelijk overschot van een man aan. Dit was ter hoogte van de winkels en belde direct de hulpdiensten. Na een eerste onderzoek hebben duikers hebben het stoffelijk overschot uit het water geborgen. De politie heeft geen aanwijzingen aangetroffen van een misdrijf.