HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van JUlI 2013

 

JULI 2013

 

 23 berichten

     

Woensdag  31   juli

 

Jongetje (2) Kritiek na verdrinking in vijver

Zondag  28   juli

  Man bijna verdronken bij redding papegaai

Zaterdag  27   juli

 

16-jarig Nederlands meisje verdronken in Lago Maggiore verdronken

Zaterdag  27   juli

  24-jarige Syriër verdronken in de Rijn

Zaterdag  27   juli

 

23-jarige man verdronken in sloot

Zaterdag  27   juli

 

Lijk in Waterweg voor Maasvlakte gevonden

Woensdag  24   juli

 

6-jarige jongen verdronken in Kralingse Plas

Dinsdag  23   juli

  Begeleiders verdronken jongetje gearresteerd

Maandag  22   juli

 

Zwemmer verdronken bij Terschelling

Maandag  22   juli

  17-jarige jongen verdronken in Grote Wielen

Maandag  22   juli

 

5-jarige jongen verdronken in IJmeer

Maandag  22   juli

 

Verdrinking 3 jarige peuter was niet te voorkomen

Zondag  21   juli

 

3-jarig Fries jongetje verdronken in een recreatieplas

Woensdag  17   juli

 

Jongen (16) overlijdt alsnog na speedbootongeval/verdrinking

Dinsdag  16  juli

 

16-jarige jongen uiterst kritiek na ongeluk/verdrinking in water

Donderdag  11   juli

 

Lichaam 22-jarige zeiler Koen van Gogh uit Oostzee geborgen

Donderdag  11   juli

  Duiker Jan van den Hout omgekomen tijdens vakantie

Woensdag  10   juli

 

61-jarige man redt baby uit Spaarne

Maandag  8   juli

 

15-jarige verdronken in het Spui

Zaterdag  6   juli

 

Vrouw belandt met auto in sloot en overlijd

Dinsdag  2  juli

  Overboord gevallen 16-jarige jongen verdronken

Dinsdag  2  juli

 

67-jarige vermiste schipper gevonden

Maandag  1 juli

 

Zoektocht naar overboord geslagen jongen bij Urk

 

 

Woensdag  31   juli

Jongetje (2) Kritiek na verdrinking in vijver

DELDEN - Een 2-jarig jongetje is woensdagochtend verdronken in een vijver aan de Dinkel, een straat in het Twentse Delden. Rond 10.00 uur werd het ventje in het water aangetroffen en werd hulpdiensten gealarmeerd.

Een voorbijganger zag het kind en is meteen begonnen met reanimeren, spoedig kwam er hulp ter plaatse, 4 ambulances, Trauma helikopter en 2 politieauto’s. De jonge drenkeling is in uiterst kritieke toestand per ambulance in spoedtransport onder politie begeleiding naar het ziekenhuis vervoerd. Voor het leven van de jonge drenkeling wordt gevreesd.

De jongen was aan de aandacht van zijn moeder ontsnapt en in het water beland. Op aandringen van bewoners van nieuwbouwwijk De Braak-West heeft de gemeente een balustrade geplaatst rond de vijver. Op de plek waar het ongeval is gebeurd is een opening in de balustrade zodat het waterschap een boot te water kan laten voor onderhoud. Om ongevallen in de toekomst te voorkomen word hier met dpoed naar een oplossing gezocht.

Wandelaar zag Tygo (2) in het water drijven

DELDEN - Bij de vijver in Delden waar woensdagochtend de 2-jarige Tygo in het water werd gevonden, is dit het gesprek van de dag. Tygo zat voor zover bekend tv te kijken in de woonkamer maar besloot, toen zijn moeder even uit de kamer was, naar buiten te gaan. Hij wist het tuinhek te openen en ging met zijn loopfietsje op pad.

Een buurtbewoner die zijn hond uitliet zag het loopfietsje bij de waterkant en iets later zag hij de jongen op zijn buik in het water drijven. De moeder van de drenkeling die hem miste ging al naar buiten om te zoeken. Buiten zag zij dat Tygo uit het water werd gehaald. Het is niet bekend hoelang de jongen in het water heeft gedreven. Er is onmiddellijk gereanimeerd en de drenkeling is met een zwakke circulatie met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens buurtbewoners spelen er regelmatig kinderen op het plein en bij de vijver en word er ook door kinderen gevist in het water. Men tracht de kinderen dan ook continu in de gaten te houden. Op de plek waar Tygo te water raakte ligt een onderhoudshelling en is er weinig begroeiing langs de kant.

Zondag  28   juli

Man bijna verdronken bij redding papegaai

OUDE MEER – Zondagmorgen is een man uit het water gered van de Ringvaart. De man wilde een papegaai redden die te water was geraakt maar viel zelf overboord, de man kon niet zwemmen.

Gasten in een café aan de Schipholdijk hebben gezien dat de man te water raakte en niet zelfstandig boven water kon blijven. Diverse mensen boden hulp om de man aan de kant te krijgen. Er was wel direct groot alarm geslagen, brandweer, politie, ambulance en een traumateam kwamen ter plaatse om hulp te bieden.

De drenkeling is door ambulancepersoneel nagekeken en overgebracht naar het Spaarne Ziekenhuis voor verdere lichamelijke controle. Hoe het met de papegaai is, werd niet duidelijk.

Zaterdag  27   juli

16-jarig Nederlands meisje verdronken in Lago Maggiore verdronken

VARESE - Een sinds maandag vermist 16-jarige Nederlands meisje dat in het Lago Maggiore in Italië werd vermist, is zaterdag dood aangetroffen. Het meisje blijkt te zijn verdronken.

Het 16-jarige meisje was op vakantie bij het Lago Maggiore in het noorden van Italië met haar familie. Afgelopen maandag ging zij met vrienden het water op om met een rubberboot een stukje te varen. Vermoedelijk is zij onwel geworden en uit de boot gevallen waardoor de boot omsloeg en zij onder water verdween. De vrienden waar zij mee aan het varen was konden haar niet meer redden.

 

Zaterdag  27   juli

24-jarige Syriër verdronken in de Rijn

RENKUM – Zaterdagmiddag is in de Rijn bij Renkum tijdens het zwemmen een 24-jarige Syriër in de problemen geraakt en verdronken. Een aantal vrienden waarmee hij was, waarschuwde direct de hulpdiensten nadat zij hem niet meer zagen.

Gealarmeerde brandweerduikers hadden de man vrij snel gevonden en op de kant gebracht. Ambulanciers hebben de man direct gereanimeerd en zeer kritiek met hartactiviteit naar het ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk heeft de man 30 minuten onder water gelegen. In het ziekenhuis kon men niets meer doen voor de man en is overleden.

Zaterdag  27   juli

23-jarige man verdronken in sloot

DOEZUM – In het Groningse plaatsje Doezum is een 23-jarige man verdronken in een sloot langs de Kaleweg in zijn woonplaats. Een wandelaar zag het lichaam van de man 's ochtends in het water liggen naast zijn fiets. Het slachtoffer werd vermoedelijk onwel door een epileptische aanval en is van zijn fiets gevallen in het water. Uit onderzoek is komen vast te staan dat hij is verdronken.

Zaterdag  27   juli

Lijk in Waterweg voor Maasvlakte gevonden

Zaterdagmorgen vroeg rond 06.00 uur zagen vissers die vanaf de Maasvlakte weg wilde vissen in de Nieuwe Waterweg een stoffelijk overschot drijven in de  'papegaaiebek' . Via 112 werden hulpdiensten gewaarschuwd.

Een vaartuig van Rotterdam Port Authority heeft het lichaam vanaf het water in de gaten gehouden en de zeehaven politie vanaf de wal totdat de politie met een boot arriveerde. Vervolgens heeft de waterpolitie het lichaam geborgen en meegenomen om de identiteit vast te stellen en forensisch onderzoek.

Donderdag  25   juli

6-jarig meisje gered van verdrinking door 13-jarig meisje

Rotterdam-IJsselmonde - De 13-jarige Genira Kortstam heeft afgelopen maandag een 6-jarige straatgenote die in de sloot viel gered van verdrinking. Genira aarzelde geen moment en trok het hulpeloze meisje uit het water.

Genira was enigszins geschrokken toen ze het zag gebeuren, maar ze handelde direct. Het meisje was buiten met vriendjes aan het spelen en zag een mooie bloem op de sloot drijven die ze wilde pakken. Genira zag de 6-jarige Sukeyne Sanichar in de sloot vallen en heeft haar er direct weten uit te halen.

Sukeyne kon niet staan in de sloot en omdat ze nog niet kon zwemmen probeerde ze tevergeefs met spartelen boven te blijven. Ze kreeg geen adem meer en heeft wat water ingeslikt, vrijwel direct was daar de sterke arm van Genira die haar de kant optrok. Beide meisjes kijken opgelucht terug op het ongeluk en zijn het over één ding eens: als Genira er niet was geweest, dan "had het heel anders kunnen aflopen."

 

Woensdag  24   juli

6-jarige jongen verdronken in Kralingse Plas

ROTTERDAM - In Rotterdam is woensdagavond een 6-jarig jongetje verdronken in de Kralingse Plas. De 6-jarige drenkeling was met een 13-jarig zusje en twee jongere broertjes bij het strandje van de Kralingse Plas aan het spelen. Op gegeven moment is hij waarschijnlijk aan de aandacht van de andere drie ontsnapt.

Nadat de vermissing werd gemeld kwam een grote zoekactie op gang met aanwezige recreanten. Via 112 werden hulpdiensten gealarmeerd en werden duikteams en een helikopter ingezet. Een uur na de melding werd werd het jongetje gevonden en uit het water gehaald. Er is direct begonnen met reanimatie, vervolgens is hij met spoed naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, Helaas heeft de jongen het niet gered.

Dinsdag  23   juli

Begeleiders verdronken jongetje gearresteerd

AMSTERDAM - De politie heeft een 21-jarige man en een 42-jarige vrouw aangehouden in verband met de verdrinking maandag van een Jaïro, het 5-jarig jongetje op IJburg. Uit onderzoek moet blijken of de twee voldoende toezicht hebben gehouden.

De 5-jarige Jaïro maakte onderdeel uit van een groepje van zes kinderen. De 21-jarige man en de 42-jarige vrouw waren aanwezig als begeleiders. Ze worden samen met een aantal getuigen gehoord, daarna mogen ze weer naar huis. Op de plek waar de jongens speelden, geldt een zwemverbod. Bij het strandje is zwemmen verboden. Het is alleen bedoeld om te surfen, aldus een woordvoerster van stadsdeel Oost.

Eerder werd vermeld dat de jongen samen met zijn negenjarig broertje bij het surfstrandje in het water aan het spelen was, dit blijken overige kinderen die onder toezicht stonden van de bewuste begeleiding. Onder politiebegeleiding is het slachtoffertje, dat niet aanspreekbaar meer was, nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed hij later die middag.

Maandag  22   juli

Zwemmer verdronken bij Terschelling

TERSCHELLING - Bij Midsland aan Zee op Terschelling is maandagavond even voor 19.00 uur een  33-jarige zwemmer verdronken.

De jongen was met zijn vriendin de zee in gegaan en raakte vermoedelijk in een mui. Zijn vriendin wist daar nog uit te komen, maar de drenkeling vermoedelijk niet. Zijn vriendin sloeg onmiddellijk alarm toen zij haar vriend niet meer zag.

Er werd een grote zoekactie opgezet vanaf het Noordzeestrand bij Midsland aan Zee. Behalve de KNRM lifeguards kwamen er ook reddingboten van de KNRM ter plaatse evenals een traumahelikopter en de SAR-helikopter die opsteeg vanuit Leeuwarden. Helaas bleek de jongeman bij aantreffen te zijn verdronken.

Maandag  22   juli

17-jarige jongen verdronken in Grote Wielen

LEEUWARDEN - Een zeventienjarige jongen uit Leeuwarden is maandagmiddag verdronken in de Grote Wielen bij Leeuwarden. Het vermoeden is dat de zwemmer onwel is geworden en verdronken.

Een aantal mensen zag op gegeven ogenblik een lichaam drijven, een jongen met een bootje heeft de 17-jarige drenkeling naar de wal gebracht. Aangekomen bij het surfstrandje van de Grote Wielen werd de jongen gereanimeerd. Ondertussen waren brandweerduikers, twee ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. De drenkeling is daarna met spoed naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht, helaas heeft dit niet meer mogen baten.

Maandag  22   juli

5-jarige jongen verdronken in IJmeer

Bij het surfstrandje op IJburg is vanmiddag om 13.00 uur een vijfjarig jongetje verdronken. Het jongetje was samen met zijn 9-jarige broer aan het zwemmen toen hij onder water verdween en niet meer boven kwam. De 9-jarige broer heeft wel direct 112 gebeld.

De spoedig ter plaatse zijnde ambulance en brandweer hebben op aanwijzingen van andere aanwezige kinderen gezocht op de plek waar het ventje was verdwenen. Ook de traumaheli kwam ter plaatse aan de Bert Haanstrakade ter hoogte van Surfcenter IJburg.

Ambulanciers en trauma bemanning hebben nog getracht de drenkeling te reanimeren nadat deze 45 minuten onder water lag. De jongen is nog naar het ziekenhuis vervoerd met een spoedtransport, helaas heeft alle hulp niet meer mogen helpen.

Maandag  22   juli

Verdrinking 3 jarige peuter was niet te voorkomen

MIERLO - De verdrinkingdood van een 3-jarige peuter in een recreatieplas op een camping in Mierlo kon niet worden voorkomen, concludeert de politie na onderzoek. Zelfs niet door de zes aanwezige lifeguards. De politie beschouwt de dood van de jonge drenkeling als een noodlottig ongeval. Het politie-onderzoek zou inmiddels zijn afgerond. Daarin staat onder meer vermeld dat de lifeguards niets valt te verwijten.

,,Voor de zes lifeguards, die zondag toezicht hielden, is het een enorme klap. Zij zijn daarom maandag thuisgebleven", vertelt een woordvoerder van de camping. ,, lifeguards van een andere vestiging hebben hun werk tijdelijk waargenomen." Het levenloze lichaam van de jongen was door de enorme drukte waarschijnlijk enige tijd over het hoofd gezien. Het lag drie kwartier tot anderhalf uur in het water. De jongen is vermoedelijk via de glijbaan in het water terechtgekomen.

Zondag  21   juli

3-jarig Fries jongetje verdronken in een recreatieplas

MIERLO - Een jongetje van drie jaar oud is zondagavond verdronken in de recreatieplas bij Camping 't Wolfsven in Mierlo. Aan het begin van de avond bleek dat het uit Friesland afkomstige kind spoorloos was. Het jongetje is waarschijnlijk via de glijbaan in het water terechtgekomen. De jongen heeft enige tijd in het water gedreven.

Er is nog geprobeerd het kind te reanimeren door hulpverleners van de traumahelikopter en twee ambulances. Het Friese jongetje verbleef samen met zijn ouders en zijn twee broertjes op de camping in Mierlo. De politie is een onderzoek gestart.

Woensdag  17   juli

Lichaam gevonden in IJssel

Deventer - Woensdagavond is in de IJssel bij Deventer een stoffelijk overschot gevonden. Een groot aantal mensen zag het lichaam in het water drijven omdat het druk aan de oevers was door het zomerse weer.

De politie werd gealarmeerd en die wist met een boot het stoffelijk overschot naar de kade te brengen, vlakbij de Spoorbrug. De politie doet nog onderzoek naar het slachtoffer en hoe de persoon in het water terecht is gekomen. Door de grote aanwezigheid van omstanders zijn er foto’s gemaakt van het stoffelijk overschot en verspreiden deze via sociale media.

Woensdag  17   juli

Jongen (16) overlijdt alsnog na speedbootongeval/verdrinking

DEN OEVER - De 16-jarige jongen uit Hippolytushoef is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van het watersportongeval. Dinsdagmiddag werd hij in een opblaasband door een speedboot voortgetrokken. Doordat deze door een golf voer werd de jongen gelanceerd, kwam met zijn hoofd tegen een meerpaal en verdween onder water.

Na ongeveer 40 minuten werd de jongen door brandweerduikers boven water gehaald en na reanimatie met enige hartactiviteit met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Artsen hebben nog getracht het leven van de jongen te redden, echter het heeft niet meer mogen helpen.

Dinsdag  16  juli

16-jarige jongen uiterst kritiek na ongeluk/verdrinking in water

DEN OEVER - Door een ongeluk met opblaasband achter een speedboot in de Hofmanshaven in Den Oever is dinsdagmiddag een 16-jarige jongen verdronken. Doordat de band rond 13.00 uur door een golf werd getrokken is de jongen uit de band gestuiterd. Hierbij kwam hij tegen een meerpaal of kademuur terecht en verdween onder water.

Vrijwel direct werden de hulpdiensten gealarmeerd en zijn brandweerduikers in geschakeld om naar de drenkeling te zoeken. Het duurde meer dan een half uur voordat hij werd aangetroffen op de bodem. Het licaam van de jongen was iets afgedreven richting de binnenzijde van de sluis aan de Sluiskolkkade.

Nadat de 16-jarige jongen op de wal was gebracht is direct begonnen met reanimatie. Vervolgens is de drenkeling met enige hartactiviteit met spoed overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar. Zijn toestand is erg zorgwekkend. De politie zal nog onderzoek doen naar de exacte toedracht van het ongeval.

Zondag  14   juli

Lichaam 22-jarige zeiler Koen van Gogh uit Oostzee geborgen

VISBY – Zondag is de Zweedse kustwacht er in geslaagd om in de Oostzee met behulp van een onderwaterrobot de vermiste opvarende Koen van Gogh te kunnen bergen. De jonge Nederlander uit Eindhoven is afgelopen week verdronken na aan boord te zijn gegaan van een zinkend Noors zeilschip.

Het Noorse schip Wyvern zonk afgelopen donderdag naar 55 meter diepte, tussen de Zweedse eilanden land en Gotland. Het schip maakte door nog onbekende reden water, terwijl het op weg was om mee te doen met de Tall Ships Race in het Finse Helsinki.

De tien Noorse bemanningsleden werden door de Zweedse kustwacht met een helikopter  gered. Drie mensen van een Nederlands zeilschip gingen aan boord van de zinkende Wyvern om te pogen het schip te redden. Toen het schip zonk zijn twee van hen door Zweedse redders uit het water gevist, de derde was vermist tot zondagmiddag

Zaterdagmiddag is de Wyvern teruggevonden op 55 meter diepte. Een Zweeds kustwachtvaartuig heeft met een speciaal multibeam echoapparaat het vaartuig gelokaliseerd.  Meevarende reddingduikers konden echter niets uitrichten omdat ze voor hun eigen veiligheid niet dieper dan 40 meter mogen duiken. De robot kreeg het zondag wel voor elkaar.

Zondag  14   juli

Man verdronken in het Singel

AMSTERDAM - Een voorbijganger heeft zondagmiddag rond 15:00 uur een stoffelijk overschot aangetroffen in het water aan de Singel in Amsterdam. De politie wilde nog niet vertellen of het een man of vrouw betreft. Het lichaam is rond 15:30 uur door hulpdiensten uit het water gehaald. Ter plaatse wordt onderzoek gedaan naar de identiteit en doodsoorzaak van de nog onbekende persoon.
 

Zondag  14   juli

Watersporter zwaar gewond uit gracht gevist

MAKKUM - Een Makkumer watersporter is in de nacht van zaterdag op zondag in kritieke toestand uit de gracht langs de Vallaat gehaald.

Omstanders en passanten visten de man uit het water van de gracht en moesten hem reanimeren. Een klein stukje verder voer zijn motorboot rondjes op de gracht. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De man was gewond aan zijn hoofd, en ook de boot was beschadigd. De man is met een spoedtransport in zeer kritieke toestand overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden.

Donderdag  11   juli

Nederlander Koen van Gogh verdronken tijdens reddingsactie

Een Nederlandse opvarende van het schip Wylde Swan wordt sinds donderdag vermist, nadat hij in zee terecht was gekomen na een reddingsactie in de zee tussen Zweden en Denemarken. Men gaat er van uit dat Koen is verdronken.

Koen van Gogh hielp samen met twee andere bemanningsleden bij de reddingsactie van een ander zeilschip, de Wyvern dat meedeed aan The Tall Ships Races 2013 en in nood verkeerde. Dit schip zonk donderdagochtend voor de Zweedse kust bij het eiland Gotland. Twee van hen werden door een helikopter uit het water gered. Koen werd lange tijd vermist. Later op de dag meldde de Zweedse redding maatschappij dat hij was overleden. Het slachtoffer zat vast in het tuig van het schip dat zonk.

Donderdag  11   juli

Duiker Jan van den Hout omgekomen tijdens vakantie

GRAN CANARIA - De 51-jarige duiker die woensdag om het leven gekomen tijdens zijn vakantie op het Spaanse eiland Gran Canaria blijkt de Brabants Dagblad-journalist Jan van den Hout te zijn.

Tijdens een duikles werd hij onder water onwel en kreeg een zuurstoftekort. De eigenaren/begeleiders van de duikscholen wisten de drenkeling aan de wateroppervlakte te brengen. Op het strand probeerden hulpdiensten de drenkeling nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer helpen. Jan van den Hout verbleef met zijn ex-gezin in een hotel in de stad Maspalomas aan de zuidkust van het eiland.

Woensdag  10   juli

61-jarige man redt baby uit Spaarne

HAARLEM - Een baby van nog geen jaar oud is woensdagmiddag  rond 16:30 uur in het centrum van Haarlem van de verdrinkingsdood gered. Het kindje was met kinderwagen en al in het Spaarne terechtgekomen. Een 61-jarige man zag het gebeuren, sprong het riviertje de Spaarne in en haalde het kindje op het droge.

De ‘redder’ wandelde woensdag ter hoogte van de Melkbrug langs het Spaarne en hoorde plotseling geschreeuw. Hij zag een vrouw met een klein kind staan die riep: 'Help, m'n kind!' En wees naar het Spaarne.'' Het klonk ernstiger dan wat ik zag dacht de 61-jarige Commandeur. De vrouw stond namelijk met een huilend kind naast zich. Eerst dacht ik dat daar iets mee aan de hand was. Maar omdat de vrouw naar het water wees, zag ik die kinderwagen met baby en al in het Spaarne liggen.

De wagen was blijkbaar het water ingerold en Adrie Commandeur bedacht zich geen moment. Hij klom langs het trappetje aan de kade naar beneden. De eerste poging mislukte, waardoor het baby'tje kopje onder ging. De tweede keer greep hij raak en wist het meisje uit het water te halen. "Je handelt in een impuls, achteraf realiseer je pas dat het ook anders had kunnen aflopen",

Maandag  8   juli

16-jarige verdronken in het Spui

Oud-Beijerland - Een 16-jarige jongen die zondag door de hulpdiensten uit het water is gehaald en gereanimeerd moest worden na een zwempartij in het Spui, is maandag overleden.

De 16-jarige Ivan uit de Zuid-Hollandse plaats Oud-Beijerland was in het Spui vermoedelijk in de problemen geraakt door de sterke stroming. Nadat de jongen rond 20.00 uur onder water was verdwenen werden de hulpdiensten gealarmeerd.

Hulpdiensten zochten naar de jongen. Na ruim drie kwartier speuren troffen duikers hem aan op de bodem. Nadat hij op de kant was werd direct gestart met reanimeren en is de jongen in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later.

Zaterdag  6   juli

Vrouw belandt met auto in sloot en overlijd

MIDWOLDA – Zaterdagmorgen vroeg is een vrouw om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Groningse Midwolda. De vrouw was met haar auto in een sloot beland. Wie het slachtoffer is en wat er precies is voorgevallen is nog niet bekend.

Vroeg in de ochtend kreeg de politie een melding dat er een auto op de kop in een sloot langs de Kerkelaan bij Midwolda lag. Politie en brandweer met restwarmte zoekers hebben rond de auto gekeken of er slachtoffers waren en deze werden niet aangetroffen Toen bergers de auto uit het water gingen takelen, bleek dat het lichaam van de vrouw onder het wrak in het water lag.

Dinsdag  2  juli

Overboord gevallen 16-jarige jongen verdronken

Een 16-jarige jongen uit Urk is maandagavond verdronken, nadat hij overboord was gevallen even buiten de Meeuwendam. Na een urenlange zoektocht werd zijn lichaam even voor 23.00 uur gevonden. Hulpdiensten waren sinds 20.30 uur naar hem op zoek. De jongen viel rond 20.15 uur overboord, toen hij op een klein bootje voer. Mede omdat hij niet kon zwemmen, verdween hij vrijwel meteen onder water. De zoektocht werd uitgevoerd door hulpdiensten zoals de KNRM, brandweer en vele anderen verleende hulp of bijstand.

Op aanwijzing van bemanning op de sonarboot ging een duiker van de brandweer vlak voor elven nog een keer te water. Hij vond het lichaam van de jongen, waarna hij via de KNRM-reddingsboot Kapiteins Hazewinkel geborgen kon worden. De Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) was toen al ter plaatse, klaar om te starten met de dregactie.

Dinsdag  2  juli

67-jarige vermiste schipper gevonden

Dronten - Het lichaam dat dinsdagmiddag is gevonden in het Ketelmeer, is inderdaad de vermiste man uit Zaandam. De 67-jarige schipper was vrijdag tijdens werkzaamheden op het voordek van zijn botter in het water gevallen.

Vandaag hebben vier SOAD vrijwilligers opnieuw gezocht naar de vermiste schipper van de WR 151. Dit gebeurde samen met leden van de Stichting tot behoud van Kamper Botters . Op hun verzoek werd op het Ketelmeer opnieuw gedregd. Rond 16:00 uur werd door een zeiljacht net buiten het zoekgebied het stoffelijk overschot drijvend aangetroffen. Het LTOZ (Landelijk Team Onderwater Zoeken) wat ook vandaag ter plaatse was met sonar, heeft samen met KNRM station Urk het lichaam geborgen.

Op vrijdag 28 juni 2013 is de botter WR 151 onderweg van Enkhuizen naar Kampen. Daar gaat de botter meedoen aan de Oostwalbotterwedstrijd. Omstreeks 15.00 uur slaat de schipper en mede-eigenaar van het schip bij het eiland IJsseloog op het Ketelmeer overboord tijdens werkzaamheden aan de fok.

Onmiddellijk na ontvangst van deze melding wordt een grootscheepse reddingactie opgezet. Met het verstrijken van de tijd wordt echter pijnlijk duidelijk dat de schipper niet meer levend kan worden teruggevonden en aangenomen moet worden dat de man is verdronken. De schipper, afkomstig uit Bovenkarspel, is een goede bekende binnen de botterwereld . Hij deed al vanaf het eerste uur mee met de Oostwalbotterwedstrijd.

Maandag  1 juli

Zoektocht naar overboord geslagen jongen bij Urk

URK - Op het IJsselmeer bij Urk zijn hulpdiensten maandagavond een zoektocht gestart naar een drenkeling in Urk. Een jongen zou bij de Urkersluis overboord zijn geslagen.

Momenteel wordt met man en macht gezocht naar de overboord geslagen jongen. Diverse reddingboten van de KNRM zijn in de omgeving van een sluis aan de Sluisweg in Urk aan het zoeken naar de drenkeling. De politie heeft een helikopter ingezet en brandweerduikers zijn ter plaatse. Hoe de jongen overboord kon slaan en hoe laat dat precies gebeurde is niet bekend.