Sloterparkbad veilig door nieuwe drenkelingdetectie

Het Sloterparkbad krijgt als eerste zwembad van Nederland een onderwater video-beveiligingsysteem. Het systeem geeft toezichthouders volledig zicht op de activiteiten boven én onder water. Het drenkelingenetectiesysteem, Swimguard geheten, zal op woensdag 17 januari 2007 om 14.00 uur in gebruik worden genomen. 

Het bad krijgt een aantal onder- en bovenwatercamera’s die continue beelden doorgeven aan monitors die rondom het bad zijn opgesteld. Veel Nederlandse zwembaden zijn al voorzien van computers die een signaal geven wanneer iemand een bepaalde tijd stil onder water ligt. Met Swimguard kunnen de toezichthouders veel eerder ingrijpen. De camera’s brengen het hele bad zeer goed in beeld, zowel boven als onder water.

Extra paar ogen onder water
“Onze toezichthouders zijn professionals die uitstekend hun werk doen”, zegt Eddy Bakker , manager van het Sloterparkbad. “Dit systeem geeft hen een paar extra ogen onder water doordat camera’s voortdurend het bad scannen. Toezichthouders zijn ervaren in het ontdekken van  kinderen die soms ondanks zwemdiploma’s in problemen kunnen komen. Met dit systeem kun je aan de bewegingen en gelaatsuitdrukking inschatten of een kind aan het spelen is of echt in problemen is geraakt. In mijn optiek een daadwerkelijk preventief hulpmiddel”.

Ook voor trainingen en zwemlessen
Naast bovenstaande hoofdfunctie werkt het systeem ook preventief tegen ongewenst gedrag omdat de camera’s registeren waar lastposten actief zijn. Bovendien is het zelfs toe te passen bij trainingen. Fedor Hes en Martin Trijens, trainers van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam willen Swimguard gebruiken bij trainingssessies voor topzwemmers die dagelijks in het Sloterparkbad trainen. De camera’s brengen immers ook de techniek van zwemmers onder water beter in beeld. “Dat zou een enorme toevoeging zijn aan de goede faciliteiten die we al hebben in Amsterdam om maximaal te presteren op de Olympische Spelen en Beijing” zegt Fedor Hes tevreden.

Eddy Bakker overweegt Swimguard ook te gebruiken bij zwemleskinderen. “Kinderen zijn tegenwoordig zeer visueel ingesteld. Het zou me niets verbazen als we met dit systeem kinderen sneller aan een zwemdiploma kunnen helpen”.

Aanschaf medegefinancierd door stadsdeel
Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer betaalt voor de helft mee aan de aanschaf van Swimguard. Robin de Bood , stadsdeelvoorzitter:“Het Sloterparkbad is het mooiste zwembad van Amsterdam. Er worden allerlei nationale en internationale evenementen georganiseerd, en het is erg populair onder recreatiezwemmers, het hele jaar door. Het zwembad was al veilig, maar met dit systeem is de kans dat er iets gebeurt nóg kleiner. Dat is een fijn gevoel”.

Swimguard Nederland is het bedrijf dat dit systeem - dat zich inmiddels heeft bewezen in Engeland, Ierland en de Verenigde Staten -  op de Nederlandse markt brengt. Wim Timmers, directeur van Swimguard Nederland is trots dat hij samen met stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en Optisport Amsterdam in het mooie en drukbezochte Sloterparkbad zijn eerste stap op het vaste land kan zetten.