Surfers voortaan met vuurpijlen de zee op

 

KATWIJK - ,,Ik heb een hoop geluk gehad'', zegt Jan de Vreugd. Hij is secretaris van de Katwijkse Branding Surfclub (KBG) en een ervaren surfer. Toch moest hij afgelopen dinsdag uit het water gered worden. Zijn mast brak, hij was zevenhonderd meter uit de kust en het werd al donker.

 

Zijn geluk was dat zijn voorzitter, Frank Aanhane bij hem was en dat een andere surfer in de buurt hun geroep hoorde. ,,Als ik alleen was geweest, had ik een probleem geShad. Het is een uur zwemmen naar de kust.'' Naar aanleiding van zijn angstige ervaring wil De Vreugd waarschuwingsvuurpijlen verplicht stellen voor leden van de surfclub die 's avonds gaan surfen.

Nog een 'rakje' doen we, hadden De Vreugd en Aanhane afgesproken. Nog een keer op en neer. Het was al kwart voor zeven. Nadat hij een hele hoge golf had bereden kwam De Vreugd ongelukkig neer op het water, mede door de harde wind. Zijn mast brak. Zeil en plank lagen los in het water. Het zeil moest De Vreugd laten gaan, hij had zijn plank nodig om op te drijven. ,,Ik raakte niet in paniek'', zegt De Vreugd. ,,Het water was niet heel koud en ik had mijn winterpak al aan. Maar toch, of ik het naar kust had gered was wel de vraag. Ik zei nog tegen Frank: 'Straks moeten ze nog een nieuw bestuur kiezen.' Een beetje wrange humor, ja.'' Maar alles kwam goed: met hard roepen trokken De Vreugd en Anhaane de aandacht van een passerende surfer. Die ging terug naar het KBG-clubhuis waar de reddingmaatschappij KNRM gebeld werd.

,,Vanuit het clubhuis konden we Jan niet meer zien. Maar de punt van de mast van Frank was nog wel met een verrekijker zichtbaar, dus het was goed dat hij erbij was gebleven'', vertelt Rieneke Hoek, de penningmeester van de club. ,,Met de telefoon konden we de reddingsboot helpen naar Jan en Frank te toe te varen.'' Mede dankzij deze navigatiehulp was de reddingboot in 10 minuten ter plaatse. De Vreugd werd uit het water gelicht, Anhaane mocht zelf terugsurfen.

,,Complimenten voor de redders'', zegt De Vreugd, die twee jaar geleden nog met dezelfde reddingmaatschappij in de clinch lag over de regels voor kitesurfers. Maar zonder de hulp van de voorbijkomende surfer zouden de redders pas veel later zijn gewaarschuwd geweest. Vanaf de wal worden de mannen in het water wel met verrekijkers gevolgd, maar de liggende Jan de Vreugd was niet meer zichtbaar. En als het donker wordt, verdwijnen de surfers helemaal uit het oog. ,,Terwijl juist in de schemering veel surfers het water opgaan'', zegt De Vreugd, ,,als ze uit het werk komen. Daarom waren Frank en ik ook zo laat.''

Om die reden raadt de KNRM ook iedereen die de zee opgaat aan, om een waarschuwingsvuurpijl mee te nemen. ,,Ik ga in het bestuur voorstellen dat we daar een voorschrift van maken, zoals we bijvoorbeeld ook goede pakken voorschrijven'', zegt De Vreugd. ,,Alle leden kunnen voor 15 euro zo'n vuurpijl kopen.'' Wie in Katwijk laat over de Boulevard loopt en een vuurpijl boven zee ziet, weet voortaan dus wat hem te doen staat: de reddingmaatschappij waarschuwen.

vrijdag 08 oktober 2004                 Maarten van Wijk