HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van JULI 2019

 

JULI 2019

20

 17 berichten

     

Woensdag 31 juli

 

30-jarige Nederlander verdronken in het Iseomeer in Italië

Maandag 29 juli

 

36-jarige man uit Polen verdronken in kanaal bij Schalkhaar

Vrijdag 26 juli

 

26-jarige Duitser verdronken in de Waal bij Nijmegen

Vrijdag 26 juli

 

43-jarige Zweedse vrouw verdronken door omslaan opblaas zwaan

Woensdag 24 juli

 

37-jarige asielzoeker uit Nigeria verdronken in recreatieplas’t Hilgelo

Woensdag 24 juli

 

Drenkeling zwembad Meerssen overleden ondanks reanimatie

Dinsdag 23 juli

 

Speedboot overvaart plastic bootje bij Zoutelande, meisje 15 overleden

Dinsdag 23 juli

  Drenkeling bootongeluk Dordrecht overleden
Maandag 22 juli  

Warme dagen zorgen voor meer verdrinkingen

Zondag 21 juli

  Twee Poolse zwemmers verdronken bij Wassenaarse Slag bij Wassenaar

Zondag 21 juli

  Duitser verdronken bij Zuiderstrand Scheveningen

Zondag 21 juli

 

Dode vrouw aangetroffen in water Dijkweg

Zaterdag 13 juli  

65-jarige Leidenaar verdronken tijdens excursie in Maleisische grot

Zaterdag 13 juli  

25-jarige Lierenaar verdronken door scooter ongeval

Woensdag 9 juli  

37-jarige man verdronken bij auto te water in Hollandsch Diep

Zondag 7 juli  

Vermiste 18-jarige Loes botste met fiets tegen boom en is daarna verdronken

Maandag 1 juli

 

46-jarige man verdronken in Oosterschelde

Woensdag 31 juli

30-jarige Nederlander verdronken in het Iseomeer in Italië

Bergamo – Dinsdag viel een 30-jarige Nederlander van een opblaasbare band en is sindsdien vermist. De band hing achter een motorboot in het Iseomeer tussen Pisogne en Castro. Italiaanse hulpdiensten zoeken op dit moment naar de drenkeling. 

Aan boord van de motorboot hadden familieleden en vrienden dit niet direct door. De 30-jarige man zou niet om hulp hebben geroepen. Zodoende kunnen ze niet precies aanwijzen waar de man in het water terecht is gekomen. omdat ze het Eenmaal terug op de camping sloeg de familie alarm. Dinsdagmiddag is er een paar uur met een helikopter gezocht.

Woensdagochtend zijn brandweerduikers van Bergamo en Brescia bij zonsopgang weer begonnen met zoeken. Hulpdiensten zoeken tot zonsondergang en dat morgen, indien nodig, ook de hele dag zal worden gezocht. Het is een groot gebied met diep water wat het zoeken niet eenvoudig maakt.

Afgelopen zaterdag verdronk een 16-jarig meisje in hetzelfde meer, toen ze een bal uit het water wilde halen. De autoriteiten laten weten dat het met motorboten voorttrekken van opblaasbare objecten op die plek verboden is, omdat het te gevaarlijk is.

Maandag 29 juli

36-jarige man uit Polen verdronken in kanaal bij Schalkhaar

Schalkhaar - Maandagochtend is in het Overijsselsch Kanaal bij Schalkhaar, het lichaam van een 36-jarige Pool gevonden. Sectie wees uit dat er geen sprake is van een misdrijf. De man was een week eerder depressief van huis vertrokken en was niet verschenen op zijn eerste werkdag.

Vrijdag 26 juli

26-jarige Duitser verdronken in de Waal bij Nijmegen

OOIJ – Vrijdagavond rond 19.30 uur is in de Waal bij Nijmegen een zwemmer verdronken. De 26-jarige Duitse zwemmer deed een poging om rond een krib te zwemmen. Dit ging niet goed, een recreant zag de zwemmer onder water verdwijnen en niet meer bovenkomen, hij belde direct 112.

Hulpdiensten zoals politie en een boot van de bandweer zochten in de rivier. Ambulance en traumaheli stonden paraat op de wal. Rond 20.45 uur is het lichaam van de drenkeling uit het Duitse Kleve gevonden ter hoogte van een natuurgebied bij het dorpje Ooij. Hulp kon niet meer helpen, de zwemmer was al overleden.

Vrijdag 26 juli

43-jarige Zweedse vrouw verdronken door omslaan opblaas zwaan

Makkum – Vrijdagochtend is in het IJsselmeer bij het Friese Makkum het lichaam gevonden van de vrouw die donderdagmiddag rond 16.45 uur is verdronken. De grote opblaaszwaan met 2 vrouwen sloeg zo’n kilometer uit de kust om. Watersporters hoorden een schreeuw en schoten te hulp, een vrouw wist men te redden.

Een speedboot kon een van de vrouwen oppikken,toen zij naar de ander wilde gaan was deze niet meer te zien. Direct werd de Kustwacht gealarmeerd die 2 KNRM reddingboten, een politieboot en de NHV SAR helikopter inschakelde. De zoekactie werd gisteravond laat vruchteloos afgebroken. Vrijdagochtend heeft men de vrouw aangetroffen. Het slachtoffer blijkt een 43-jarige vrouw uit Zweden te zijn die een dagje naar het strand was met familie uit Nederland.

Woensdag 24 juli

37-jarige asielzoeker uit Nigeria verdronken in recreatieplas’t Hilgelo

Winterswijk – woensdagmiddag is een 37-jarige asielzoeker uit Nigeria verdronken in recreatieplas ’t Hilgelo in Winterswijk. Bekenden met wie de man aan het zwemmen was zagen hem rond 17.30 uur plots niet meer en sloegen alarm.

Omstanders en hulpdiensten wisten de man te vinden en hem uit het water te halen. De drenkeling is nog gereanimeerd en met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, helaas tevergeefs. De man verbleef in het azc aan de Amstelstraat. De man verbleef zonder familieleden in het asielzoekerscentrum.

Deze verdrinking komt extra hard aan voor bewoners en personeel van het azc. Vorig jaar verdronk een 21-jarige man uit Eritrea in ’t Hilgelo. Hij kwam na een sprong van een vlot niet meer boven water. Het overlijden van de Nigeriaan is het tweede verdrinking ongeval binnen korte tijd. Het azc doet veel aan voorlichting over zwemveiligheid, asielzoekers krijgen ook  zwemles.

Woensdag 24 juli

Drenkeling zwembad Meerssen overleden ondanks reanimatie

Meersen – Woensdagavond rond 18.40 uur werd melding gemaakt dat men een drenkeling van de bodem heeft gehaald. De man is uit het water gehaald en gereanimeerd, dat werd later door hulpdiensten overgenomen.

De ambulance, brandweer en politie waren met meerdere voertuigen aanwezig bij het zwembad aan de Molenveldweg. Een traumahelikopter uit Duitsland kwam ook ter plaatse. De drenkeling is nog naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden. Het zwembad blijft donderdag tijdelijk gesloten in verband met politieonderzoek.

Van de 25-jarige overleden drenkeling in Zwembad Meerssen zijn geen kleding en andere bezittingen teruggevonden. Op camerabeelden van het zwembad was te zien dat de in Landgraaf woonachtige man uit Rothem met een tweede persoon het zwemcomplex aan de Molenveldweg is binnengegaan en zich onder de bezoekers heeft gemengd.

Dinsdag 23 juli

Speedboot overvaart plastic bootje bij Zoutelande, meisje 15 overleden

ZOUTELANDE – Dinsdagmiddag rond 15.20 uur is een 15-jarig meisje uit het Limburgse Neer overleden toen zij werd overvaren door een speedboot. Het meisje zat samen met een ander in de boot, deze kon wel op tijd in het water springen. Het ongeluk gebeurde voor een strandpost bij de Langstraat. Het meisje werd direct naar de strandpost gebracht. Ondanks de inzet van hulpverleners overleed ze aan haar verwondingen.  

Hulpdiensten als strandwacht, ambulancedienst en politie waren snel ter plaatse. De traumahelikopter landde rond 16.00 uur op het strand. Hoe het met de andere inzittende van de plastic boot gaat is niet bekend. Getuige vertelde dat een speedboot naar het strand voer en daar twee personen heeft afgezet. Vervolgens draaide de speedboot om richting zee en gaf flink gas. Vervolgens raakte hij de opblaasboot met desastreuze gevolgen.

Dinsdag 23 juli

Drenkeling bootongeluk Dordrecht overleden

Dordrecht – Een 59-jarige vrouw die gisteren bij een bootongeluk uit het water is gehaald is overleden. De andere drenkeling, haar 16-jarige dochter ligt stabiel in het ziekenhuis. Vermoedelijk botste de twee met een rubberboot op hoge snelheid tegen de kademuur.

Ongeveer 15.30 uur kwam de melding bij 112 binnen. Direct zijn de KNRM, brandweer, ambulance en twee traumahelikopters ter plaatse gegaan naar de 3e Merwedehaven in DordrechtDe twee drenkelingen waren niet aanspreekbaar toen zij uit het water werden gered. Ze zijn daarna in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Maandag 22 juli

Warme dagen zorgen voor meer verdrinkingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijfert dat er in 2018 112 Nederlanders zijn verdronken, dat zijn er 27 meer dan in 2017. Van de 112 mensen die verdronken waren er 98 ouder dan 20 jaar, 6 tieners en 8 kinderen jonger dan 10 jaar. Er verdronken meer mannen (89) dan vrouwen (23). Het gaat om mensen die verdronken als gevolg van een ongeluk (accidentele verdrinking). Cijfers door zelfdoding zijn niet meegenomen.

Hierbij komen nog 26 niet Nederlanders, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. Het merendeel was afkomstig uit Duitsland. Polen en mensen met een niet-westerse achtergrond vinden relatief vaak de dood door verdrinking. Er is in 2018 voor het eerst weer een stijging van meer dan 30% te zien. Dat is toe te schrijven aan de warme zomer waardoor mensen meer verkoeling aan de waterkant zoeken.

Het aantal verdrinkingen bij kinderen jonger dan 10 jaar bleef hetzelfde met 8. Het aantal verdrinkingen onder tieners is afgenomen van 9 naar 6. De toename van 30 verdrinkingsdoden meer in 2018 doet zich voor in alle onderscheiden leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar. In 2018 verdronken 26 buitenlanders in Nederland, de helft afkomstig uit Duitsland en in 30% van de gevallen om Polen.

Zondag 21 juli

Twee Poolse zwemmers verdronken bij Wassenaarse Slag bij Wassenaar

Wassenaar – Zondagavond rond 18.50 uur raakten in de zee bij de Wassenaarse  Slag twee Poolse mannen in de problemen. De kustwacht kreeg melding dat een van de zwemmers op het strand gereanimeerd werd en de tweede drenkeling nog altijd vermist werd.

Hierop zijn overige hulpdiensten gealarmeerd als KNRM, reddingsbrigade en de NHV SAR helikopter van de Maasvlakte om mee te zoeken. Twee traumahelikopters kwamen ter plaatse om de reddingsbrigade bij te staan. De tweede man is door een reddingboot uit het water gehaald. Ook deze heeft men nog getracht te reanimeren. Voor beide Poolse mannen van 31 en 23 jaar kwam de redding echter te laat. 

Zondag 21 juli

Duitser verdronken bij Zuiderstrand Scheveningen

DEN HAAG – Zondagavond rond 18.30 uur is bij het Zuiderstrand op Scheveningen een 40-jarige Duitser verdronken. Ter plaatse aanwezige zwemmers hebben de Duitser uit het water gehaald en met reanimatie gestart.

Binnen enkele minuten waren hulpdiensten als reddingsbrigade, KNRM en politie ter plaatse. Voor de hulpverlening werd ook een traumahelikopter ingevlogen. Drie kwartier later werd de hulpverlening beëindigd, helaas bleek de man verdronken.

 

Zondag 21 juli

Dode vrouw aangetroffen in water Dijkweg

Honselersdijk – Zondagochtend is bij de Dijkweg in Honselersdijk een dode vrouw in het water aangetroffen door een voorbijganger. De politie heeft forensisch onderzoek gedaan. Het onderzoek vond plaats achter schermen. Rond 15.00 uur was het onderzoek afgerond. Er bleek geen sprake te zijn van een misdrijf.

Zaterdag 13 juli

65-jarige Leidenaar verdronken tijdens excursie in Maleisische grot

Een 65-jarige man uit Leiden is vrijdagmiddag In Maleisië verdronken toen een  rivier in de grot waarin hij zich bevond, plotseling overstroomde. De 20-jarige gids die hem begeleide in de grot wordt nog vermist. 

Het lichaam van de Nederlander werd zaterdagochtend plaatselijke tijd gevonden Het ongeluk vond plaats in het Gunung Mulu National Park. Het park staat vooral bekend om haar grotten en kalksteenrotsen. Een speciaal reddingsteam zoekt onder meer met touwen en helikopters naar de gids in en rondom de grot.

Zaterdag 13 juli

25-jarige Lierenaar verdronken door scooter ongeval

De Lier -  Bij een eenzijdig ongeluk zaterdagochtend in De Lier is een 25-jarige man verdronken. De scooterrijder raakte vermoedelijk een boom en belandde vervolgens in een sloot naast de Zijtwende.

De bestuurder van een bedrijfsbusje reed rond 06.30 uur naar zijn werk aan de Zijtwende en zag iets in het water liggen. De man vertrouwde het niet en nam poolshoogte, toen hij merkte wat er was gebeurt heeft hij direct 112 gebeld. Reanimatie mocht niet meer baten, de man was reeds verdronken. De dienst Verkeers Ongevallen analyse tracht de ongevaloorzaak te achterhalen.

Woensdag 9 juli

37-jarige man verdronken bij auto te water in Hollandsch Diep

MOERDIJK – Woensdagochtend rond 04.00 uur zagen vissers in het water aan de Zwaluwsedijk nabij de Moerdijkbrug (A16) een auto in het water liggen. Hulpdiensten kwamen met veel materieel ter plaatse. Rond o5.30 uur was er één persoon gevonden, de 37-jarige automobilist heeft het niet overleefd.

Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Naast de KNRM zijn de brandweer, politie, ambulancedienst, traumahelikopter, Rijkswaterstaat en een politiehelikopter ter plaatse. Rijkswaterstaat en de KBW 1910 maken zoekslagen op het water. De politiehelikopter probeerde vanuit de lucht de situatie goed in beeld te krijgen en de brandweerduikers zochten rond de te water geraakte auto. De 37-jarige bestuurder werd rond 05.30 dood aangetroffen in zijn auto.

Zondag 7 juli

Vermiste 18-jarige Loes botste met fiets tegen boom en is daarna verdronken

Epe – De18-jarige Loes uit Epe is verdronken nadat ze met haar elektrische fiets een boom heeft geraakt en daarbij te water is geraakt. Vermoedelijk is Loes door de val al buiten bewustzijn geraakt. Een voorbijganger zag haar lichaam gistermiddag drijven bij de Middendijk en waarschuwde hulpdiensten.

Vrijdagavond had Loes een feestje van vrienden in Oene. Rond 04.00 uur zou ze daar alleen vertrokken op een elektrische fiets richting Vaassen. Loes was voor het laatst gezien in de buurt van de Deventerweg en de Vloeddijk in Oene. Omdat Loes zaterdagmiddag niet op haar werk verscheen, gingen alle alarmbellen rinkelen. Na de vermissing werd een grootscheepse zoekactie in de omgeving van Oene gehouden, met een helikopter, bootjes en fietsend. Uit onderzoek kwam naar voren dat het een noodlottig ongeval is geweest.

 

Maandag 1 juli

46-jarige man verdronken in Oosterschelde

SCHERPENISSE – Maandagmiddag rond 16.50 uur kwam er een melding bij 112 dat er een 46-jarige zwemmer werd vermist in de Oosterschelde bij de Gorishoeksedijk. Volgens getuigen ging de man kopje onder en kwam niet meer boven.

Hulpdiensten kwamen direct in actie, KNRM, NHV SAR helikopter en brandweer gingen op zoek naar de drenkeling. Om ongeveer 18.00 uur is de man gevonden. Men heeft de man nog trachten te reanimeren, helaas heeft dit niet meer mogen helpen. Het slachtoffer was afkomstig uit Breda.