HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van OKTOBER 2017

 

OKTOBER 2017

20

 berichten

     

Zondag 29 oktober

 

Nederlander overlijdt tijdens zwemmen triatlon in SardiniŽ

Zaterdag 28 oktober

 

Wedstrijdzwemmer van zwembadbodem gehaald

Zaterdag 28 oktober   57-jarige fietsster dood gevonden in Friese sloot

Donderdag 19 oktober

  Lichaam 39-jarige matroos gevonden in Twentekanaal

Donderdag 19 oktober

 

Man verdronken in vijver Hoogeveen

Woensdag 18 oktober   70-jarige redt buurjongetje (1) van verdrinkingsdood

Maandag 16 oktober

  Rotterdamse Sportfondsen baden krijgen training zuurstoftoediening

Zaterdag 14 oktober

 

13-jarige jongen verdronken in zwembad Omnium Goes

Zaterdag 14 oktober

 

Man verdronken in Roosendaal

Woensdag 4 oktober

  Expertmeeting verdrinking

Woensdag 4 oktober

 

83-jarige man dood in water langs de Westwal in Goes

Zondag 1 oktober

 

Man verdronken in Erasmusgracht Amsterdam

Zondag 29 oktober

Nederlander overlijdt tijdens zwemmen triatlon in SardiniŽ

SardiniŽ -  De Utrechter Jan Willem Koeleman is zondagochtend overleden tijdens deelname aan een triatlon in ItaliŽ. De 54-jarige Utrechter kreeg hartproblemen tijdens het zwemgedeelte en verdronk.

Tijdens het begin van de triatlon, die begint met zwemmen kreeg de man op honderd meter uit de kant problemen. Volgens mede zwemmers greep hij naar zijn borst. Hij werd door de organisatie uit het water zijn gehaald, waarna hij op de kant ruim een uur tevergeefs werd gereanimeerd door het medische team en de hulpdiensten.

Zaterdag 28 oktober

Wedstrijdzwemmer van zwembadbodem gehaald

Alblasserdam - Een wedstrijdzwemmer die zaterdagochtend aan het trainen was bij zwemclub De Wiekslag is zaterdagochtend van de bodem van het zwembad gehaald

De man zakte vermoedelijk na onwel wording naar de bodem van het bad. Dit gebeurde in Sportcentrum Blokweer in Alblasserdam tijdens een training. Hij kon op tijd uit het water worden gehaald. De drenkeling was even buiten bewustzijn, maar kwam snel weer bij. Hij is per ambulance naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht voor onderzoek.

Zaterdag 28 oktober

57-jarige fietsster dood gevonden in Friese sloot

WOUTERSWOUDE - Zaterdagochtend rond 09.00 uur is een 57-jarige dood aangetroffen in de sloot langs de Dokkumerloane in Wouterswoude. De vrouw was afkomstig uit het dorp. Volgens de politie bleek dat het slachtoffer een fiets ongeval heeft gehad en in de sloot is beland.

Donderdag 19 oktober

Lichaam 39-jarige matroos gevonden in Twentekanaal

Almen - donderdag is het lichaam van de vermiste 39-jarige matroos in het Twentekanaal gevonden. Het lichaam werd bij het plaatsje Almen door een medewerker van Rijkswaterstaat aangetroffen.

Politie, brandweer en Rijkswaterstaat hielden vorige week nog een uitgebreide zoekactie op en in het Twentekanaal, ook met sonarboten. De overleden drenkeling was een 39-jarige matroos uit Slowakije en was overboord gevallen van een binnenvaartschip.

Donderdag 19 oktober

Man verdronken in vijver Hoogeveen

Hoogeveen - In het Drentse Hoogeveen is donderdagmiddag een levenloos lichaam aangetroffen in een vijver. Het lichaam van de man werd aangetroffen door voorbijgangers bij de Bentinckslaan en de Jacob Elemastraat. De nabije omgeving was tijdelijk afgezet vanwege het onderzoek.

 

Woensdag 18 oktober

70-jarige redt buurjongetje (1) van verdrinkingsdood

Den Bosch Ė woensdag is een 1-jarige peuter uit het water gered door de 70-jarige buurman Cees. Cees was woensdag aan het werk in zijn atelier. Toen hij naar buiten ging voor een rookpauze zag hij aan de overkant iets wat op een kledingstuk leek. Toen hij ter plaatse ging kijken zag hij het kind onder water.

Als Cees een minuut later was geweest, had hij een levenloos kind in zijn armen gehad. Het kind viel vermoedelijk tijdens het spelen in een diepe sloot en dreigde te verdrinken. Cees trekt zijn schoenen uit en springt met kleren en al in het koude water. Toen hij het kind vasthad zag hij dat het om zijn buurjongetje ging.

Cees deed er alles aan om samen met hem uit de sloot te komen. Gelukkig was er iemand in de buurt die het kind van mij kon overnemen. Zij hebben het jongetje zelf geholpen, zij trokken zijn natte kleren uit en wikkelden hem in een warm deken. Hij haalde toen alweer adem. Een paar minuten later arriveerden de Ambulancebroeders, Zij hebben het kind een uur lang onderzocht. Gelukkig bleek er niets ernstigs met hem aan de hand te zijn.

Maandag 16 oktober

Rotterdamse Sportfondsen baden krijgen training zuurstoftoediening

Maandag 16 oktober werd in zwembad Zevenkampse Ring een EHBO training gedaan met zuurstof. Zeven Sportfondsen zwembaden in Rotterdam worden door Don opleidingen uit Naaldwijk getraind in zuurstoftoediening aan drenkelingen. Dit word gedaan met de DAN scholing en certificaten.

Het belangrijkste bij een drenkeling, zeker in een zwembad is zuurstoftoediening. Drenkelingen in een zwembad hebben een zuurstofgebrek en vaak een gezond hart. Zuurstof in longen, bloedbaan en vervolgens het hoofd vergroot de kans een verdrinking te overleven. Als de zuurstoftoediening en vervolgens reanimatie goed verloopt kan men nog een AED aansluiten voor de zeldzame gevallen dat er een hartstoornis is.

Als alle zwembadmedewerkers en toezichthouders met EHBO getraind worden in zuurstoftoediening en drenkelingen reanimatie, is het mogelijk om overlijden door verdrinking drastisch te verminderen. We hopen dan ook dat zuurstof terugkeert in de zwembaden en dat er niet bezuinigd word op deze levensreddende cursussen. Laat Sportfondsen Rotterdam en Don opleidingen hier een voorbeeld zijn.

Zaterdag 14 oktober

13-jarige jongen verdronken in zwembad Omnium Goes

GOES - Een 13-jarige jongen is zaterdagmiddag verdronken in zwembad Omnium in Goes. De jongen werd na ontdekking levenloos uit het water gehaald en kon ondanks reanimatiepogingen niet worden gered.

Vrienden van de drenkeling zagen hem omstreeks 15.00 uur drijven in de Lazy River, een versneld stromend watergedeelte van het zwembad. De vrienden vonden dit normaal omdat zij dachten dat hij een Ďspelletjeí speelde.

Volgens zwembaddirecteur Bart van den Heuvel begonnen zwembadmedewerkers meteen met behulp van een AED te reanimeren nadat hij uit het water was gehaald. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen naar het zwembad om hulp te verlenen. Helaas mocht dit niet meer helpen. 

Zaterdag 14 oktober

Man verdronken in Roosendaal

Roosendaal - In het water van de Roosendaalse Vliet aan de Oostelijke Havendijk in Roosendaal is zaterdagmiddag het stoffelijk overschot gevonden van een man. De man werd ontdekt door een visser. Men vermoed dat het gaat om de vermiste 24-jarige Henryk Michon uit Roosendaal.

Woensdag 4 oktober

Expertmeeting verdrinking

Doel van de expertmeeting:

de resultaten van het deelproject verdrinking binnen het project NL zwemveilig en de visie richting de toekomst tot registratie van incidenten, risicofactoren en preventie van verdrinking in Nederland bediscussiŽren.

Aanwezigen bij deze expertmeeting:

Eric Hordijk van Borgingonline - Jan Hoogenboezem namens het CBS - Joost Bierens, namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, deskundige verdrinking en KNRM - Marcel Jagersma namens de Dutch Don't Drown Foundation - Theo van der Linden, hoofd opleidingen binnen de KNRM - Ron Zegers, verdrinking.nl en KNRM kerninstructeur - Stefan Scholten, Provincie Zuid-Holland buitenwater en zwembaden - Floor van den Nieuwenhof namens de KNZB - Thijs Vullings van de Laco - Mariska Hol en Jarno Hilhorst van de NPZ/NRZ - Joke Kieboom, kinderarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen, specialist in verdrinking bij verdrinking - Oscar Kramer en Ernst Brokmeijer van Reddingsbrigades Nederland - Bert Verkoelen van Sportfondsen Nederland - Suzanne Nijman van VeiligheidNL - Titeke Postma van NL zwemveilig - Corry Floor en Dorine Collard namens het organiserende Mulier instituut.

Woensdag 4 oktober

83-jarige man dood in water langs de Westwal in Goes

GOES - Woensdagochtend rond 6.30 uur ontdekte een voorbijganger een stoffelijk overschot dat in de vijver bij de Westwal in Goes. Agenten en forensisch onderzoekers kwamen ter plaatse. Het blijkt te gaan om een 83-jarige inwoner van Goes. Men vermoed dat de man onwel werd en in de vijver is gevallen.

 

Zondag 1 oktober

Man verdronken in Erasmusgracht Amsterdam

AMSTERDAM - Zondagochtend rond 11.00 uur zagen wandelaars het lichaam van een man in het water van de Erasmusgracht liggen en alarmeerde de politie. Toen hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek de drenkeling al te zijn overleden. Politie doet nog onderzoek, de identiteit is nog niet vrijgegeven.