HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van FEBRUARI 2015

 

FEBRUARI 2015

 

 16 berichten

     

Vrijdag 27 februari

  Springer Erasmusbrug nog niet gevonden

Woensdag 25 februari

 

Lichaam gevonden in Hartelkanaal

Woensdag 25 februari

 

Bejaarde vrouw verdronken in park

Maandag 23 februari

 

Vermiste Nico Post verdronken aangetroffen in Broek

Woensdag 18 februari

  Vermiste Sneker Gert-Jan Luimstra dood in water gevonden

Vrijdag 13 februari

 

Man verdronken bij bedrijfsongeval Hillegom

Woensdag 11 februari

 

Fietser gereanimeerd na te water raken in Beinsdorp

Woensdag 11 februari

  Lichaam Jan Kramer geborgen uit gezonken Z 85
Dinsdag 10 februari  

Lichaam Gerard de Graaff gevonden in de Oude Maas

Dinsdag 10 februari  

Man verdronken in Vondelpark

Zondag 8 februari

 

Man verdronken in Zuid-Willemsvaart in Nederweert

Vrijdag 6 februari

 

Beunschip Rick kapseist, nog 1 opvarende vermist

Donderdag 5 februari

  Vrouw verdronken bij sluizen Lauwersoog

Woensdag 4 februari

 

Hulpdiensten zagen 52-jarige man verdrinken in het IJ

Maandag 2 februari

 

Man verdronken in Leidse Oude Singel

Zondag 1 februari

 

6 personen klimmen uit auto (op de kop) te water

Vrijdag 27 februari

Springer Erasmusbrug nog niet gevonden

ROTTERDAM - Vrijdagmiddag is een man van de Erasmusbrug in Rotterdam afgesprongen. Er werd naar de man gezocht met duikers, boten en een politiehelikopter, de man is voor het laatst gezien ter hoogte van de Spidosteiger in het water.

Na een urenlange zoektocht is de man niet gevonden. De hulpdiensten hebben besloten de zoekactie te stoppen. De kans dat de man nog leeft na de sprong van de brug en de tijd in het water is nihil.

Woensdag 25 februari

Lichaam gevonden in Hartelkanaal

ROTTERDAM – Woensdagmiddag heeft de politie een lichaam geborgen uit het Hartelkanaal in de Rotterdamse haven. Het stoffelijk overschot werd aangetroffen bij het remmingwerk ter hoogte van de Hartelburg. De politie doet momenteel onderzoek naar de identiteit van de persoon en hoed de persoon te water is geraakt.

Woensdag 25 februari

Bejaarde vrouw verdronken in park

OENTSJERK – Woensdag is een 78-jarige vrouw verdronken in een vijver van een parkje in het Friese Oentsjerk. De vrouw werd eerder die woensdag vermist, hierop is een burgernetactie op touw gezet. De brandweer heeft na de duikactie nog reanimatie toegepast, maar deze mocht niet meer baten.

Maandag 23 februari

Vermiste Nico Post verdronken aangetroffen in Broek

BROEK - Maandagmiddag heeft de politie op aanwijzing een stoffelijk overschot gevonden in het water bij de Swettepoelsterdyk bij Broek. Het betreft de sinds 24 januari vermiste Nico Post (78) uit Joure. De politie heeft zaterdagmiddag een gerichte zoekactie gehouden, met dit trieste resultaat.

Woensdag 18 februari

Vermiste Sneker Gert-Jan Luimstra dood in water gevonden

SNEEK - Gert-Jan Luimstra verliet 6 januari zijn woning in wijk De Domp in Sneek en was sindsdien spoorloos. Diverse zoektochten van de politie, brandweer, andere hulpverleningsdiensten en vrienden en familie van Luimstra leverden niets op. Een voorbijganger zag woensdagmorgen iets in het water bij de Houkepoort liggen. Duikers brachten vervolgens het lichaam boven water.

Woensdagmiddag 18 februari is aan de Grienedyk bij Houkepoort in Sneek het lichaam geborgen van de vermiste Sneker Gert-Jan Luimstra. Vermoedelijk is de man per ongeluk te water geraakt en verdronken.

Vrijdag 13 februari

Man verdronken bij bedrijfsongeval Hillegom

Hillegom - Bij werkzaamheden op de Beeklaan in Hillegom is vrijdag een man overleden door verdrinking. Het slachtoffer raakte vermoedelijk onwel en kwam in het water terecht, waarin hij is overleden. Wat zich precies heeft afgespeeld tijdens dit bedrijfsongeval of welke werkzaamheden de man verrichtte, is niet bekend gemaakt.

Woensdag 11 februari

Fietser gereanimeerd na te water raken in Beinsdorp

Woensdagmiddag rond 14.30 uur is een 36-jarige fietser gereanimeerd nadat deze te water was geraakt op de Hillegommerdijk in Beinsdorp. Voorbijgangers zagen de fiets en de man in het water liggen en belden de hulpdiensten.

Hulpdiensten, waaronder duikers van de brandweer en het traumateam hebben ter plaatse hulp verleend. Onduidelijk is hoe lang het slachtoffer in het water heeft gelegen. De 36-jarige fietser is met spoed onder begeleiding van drie politiemotoren naar het LuMc in Leiden overgebracht, voor zijn leven word gevreesd.

 

Woensdag 11 februari

Lichaam Jan Kramer geborgen uit gezonken Z 85

Duikers van de marine hebben woensdag het lichaam van schipper Jan Kramer van de Z 85 Morgenster gevonden. De Portugese opvarende Americo dos Santos Martins is nog vermist. De marine gaat ervan uit dat hij zich niet in of rond het schip bevindt.

Vanaf de Zr. Ms. Luymes was de Koninklijke Marine al een week intensief bezig met zoeken naar de lichamen van twee nog vermiste opvarenden. Het lichaam van Jan Kramer kon woensdag ook geborgen worden. 's Avonds verliet het marineschip de zoeklocatie. Over de berging van het scheepswrak is nog geen duidelijkheid.

Dinsdag 10 februari

Lichaam Gerard de Graaff gevonden in de Oude Maas

Dinsdagmiddag is in de Oude Maas ter hoogte van Portugaal een lichaam gevonden. Bij inspectie van een ondiepte bij de oever van de Oude Maas werd het lichaam aangetroffen.

Het blijkt te gaan om de sinds 10 januari vermiste Zwijndrechter Gerard de Graaff. Het aanwezige werkschip heeft het lichaam geborgen en overgedragen aan de Zeehavenpolitie. In de jachthaven van Rhoon is het lichaam voor onderzoek verder vervoerd, het is gebleken dat de man door verdrinking is overleden.

Dinsdag 10 februari

Man verdronken in Vondelpark

Amsterdam – Een wandelaar heeft dinsdagmiddag in het Vondelpark in Amsterdam een dode man gevonden. Het lichaam dreef in het water bij het Blauwe Theehuis.

Vermoedelijk is de man per ongeluk in het water terechtgekomen en is hij door onderkoeling overleden. De overledene had een identificatiepapieren bij zich. Er wordt onderzocht of het identificatiebewijs van de man was. De familie van de man is inmiddels ingelicht. 

Zondag 8 februari

Man verdronken in Zuid-Willemsvaart in Nederweert

Nederweert - Hulpdiensten hebben zondagmiddag het stoffelijk overschot van een hoogbejaarde man uit Weert gevonden bij de Biesterbrug. Eerder deze dag werd de rollator van de man aangetroffen nabij de brug.

Zondagmorgen kreeg de politie via 112 een melding dat er een rollator stond langs de Zuid-Willemsvaart in de buurt van de Biesterbrug in Weert. Daarop is de politie in samenwerking met de brandweer een zoekactie opgestart. Duikers hebben de hele morgen en middag gezocht naar een mogelijk slachtoffer. Er zou ook een sonarboot worden ingeschakeld, deze was niet meer nodig. Dregteam SOAD kreeg rond de middag het verzoek om richting Weert te gaan, en te gaan dreggen naar deze vermiste man.

Omdat op dat moment de SOAD een inzet had in Zeeland, werd besloten om met 2 personen vanuit Vlissingen richting Weert te vertrekken. Kort na aankomst om 15.00 uur werd het lichaam drijvend aangetroffen nabij sluis 15 in Nederweert, en kon het door de SOAD samen met de overige hulpdiensten worden geborgen.

Vrijdag 6 februari

Beunschip Rick kapseist, nog 1 opvarende vermist

Breskens - De zandzuiger Interballast-1 was aan het overladen op de Rick toen dat schip plotseling omsloeg. 1 persoon stond aan dek en die is aan boord genomen van de Interballast-1. Binnenvaartschip 'Interbalast 1' meldde om 1 minuut over middernacht aan het Kustwachtcentrum dat het beunschip 'Rick' was gekapseisd op de Westerschelde, ongeveer 3 mijl noordoost van Breskens. Direct zijn de reddingboten van Breskens en Hansweert gealarmeerd. Aan boord van het gekapseisde schip zouden zich 3 personen bevinden.

Om 00.45 uur meld De 'Interbalast 1' dat zij 1 persoon uit het water hebben gehaald. De andere twee zijn nog vermist. De reddingboot van Hansweert en twee reddingboten van Breskens maken zoekslagen. Een politie helikopter zoekt vanuit de lucht naar levenstekenen. Diverse binnenvaartschepen hebben sloepen overboord gezet om mee te zoeken.

Rond 01.00 uur vermoed men dat de twee vermisten zich nog in het schip bevinden. 1 man was op wacht en is opgepikt. De twee anderen lagen te slapen. De positie van de 'Rick' was in het Vaarwater langs Hoofdplaat. Om 01.40 uur  word de geredde opvarende overgebracht naar Breskens. Daar zal een ambulance klaar staan. De reddingboot van Cadzand is ook gealarmeerd. Vanuit Den Helder zijn ook duikers onderweg naar Vlissingen.

Om 03.15 uur, vrijwel zeker dat de twee vermisten nog in het schip zitten. De watertemperatuur is ca. 4 graden Celsius. Aan de hand van deze informatie wordt de zoekactie afgeschaald. Alleen de reddingboten van de KNRM en Rijkswaterstaat vaartuig Maeslant blijven ter plaatse.

Duikers hebben gemeld dat het stuurhuis van de 'Rick' in elkaar gedrukt is. Zij kunnen zodoende het schip niet in. De situatie rond het wrak is te instabiel en te gevaarlijk. Er zijn diverse klopproeven gedaan op het wrak, maar die werden niet beantwoord. De Belgische duikers gaan nu terug naar hun schip. Twee reddingboten gaan retour station. De reddingboot van Breskens blijft ter plaatse.

Als een wonder bleek een paar uur later één van de opvarenden binnen in het schip in leven te zijn en kon worden bevrijd, omdat het schip inmiddels ondersteboven droog was gevallen. Even voor 08.00 uur is die vermiste opvarende van de "Rick" uit het water gehaald, hij is aanspreekbaar maar ernstig onderkoeld. Hij wordt nu door een reddingboot naar Breskens gebracht waar een ambulance klaar staat.

Bij daglicht is verder gezocht door de NHV SAR helikopter en diverse schepen, helaas zonder resultaat. De kans dat ook de 3e drenkeling van de Rick het er levend vanaf kan brengen is minimaal. Men vermoed dat deze man zich in het geplette stuurhuis bevind.

Donderdag 5 februari

Vrouw verdronken bij sluizen Lauwersoog

LAUWERSOOG - Bij de sluizen in de Marneweg bij Lauwersoog is donderdagmiddag het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden. Het betreft een 51-jarige vrouw die eerder op de dag als vermist werd opgegeven. De vrouw blijkt door verdrinking te zijn overleden, er zijn geen sporen van een misdrijf.

Woensdag 4 februari

Hulpdiensten zagen 52-jarige man verdrinken in het IJ

Zaterdag had een getuige vanuit een restaurant goed zicht op de zwemmer. 'Ik zag een man zwemmen in het water, zijn jas dreef bij hem in de buurt. Ik heb onmiddellijk 112 gebeld’. De waterpolitie heeft een post aan het IJ, aan de Westerdoksdijk en kunnen snel ter plaatse zijn met een snelle boot.

Politie, brandweer en ambulance arriveerden op de wal. 'Later kwam er ook nog een duikteam van de brandweer. Door getuige is diverse malen aangegeven dat de waterpolitie snel moest uitrukken. De man verdween na ongeveer een kwartier zwemmen onder water, op circa honderd meter uit de kant. Dit alles gebeurde nadat de massaal uitgerukte hulpdiensten, wel een man of achttien, op de wal stonden te kijken.

Alle hulpdiensten rukten massaal uit, een boot om ter plaatse te gaan was niet voorhanden. Was de situatie adequaater ingeschat, dan had er een leven gered kunnen worden. De alarmmelding kwam op 13.02 uur binnen Om 13.04 uur arriveerden de eerste agenten die de zwemmende man aanspraken. Hij zei een eindje te gaan zwemmen. Om 13.14 verdween de man definitief onder water, om 13.16 uur stapte ambulancepersoneel in een bootje.

Afgelopen dagen is Dregteam SOAD in Amsterdam aan het zoeken geweest naar de vermiste 52-jarige zwemmer. De man raakte zaterdag even over half één te water in het IJ, ter hoogte van het REM eiland.

Verschillende hulpverleners zagen de man zaterdag onder water verdwijnen. Op verzoek van de Politie Amsterdam is rond 15:00 uur de SOAD met 4 vrijwilligers richting Amsterdam vertrokken. Helaas had het dreggen die middag en avond geen resultaat. De volgende dag werden 8 vrijwilligers ingezet, samen met Waternet Amsterdam, Politie en LTOZ werd tot 's middags 17:00 uur het IJ afgezocht, opnieuw zonder resultaat.

Woensdag werd een sonar van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen ingezet, wat aan het eind van de ochtend de vermoedelijke locatie van het slachtoffer opleverde. Voor de derde keer vertrokken drie vrijwilligers naar Amsterdam. Het gebied werd met 2 dreggen nauwkeurig afgezocht, en rond half zeven werd het slachtoffer aangetroffen, en kon het lichaam worden geborgen.

Maandag 2 februari

Man verdronken in Leidse Oude Singel

LEIDEN - In de Oude Singel is maandagochtend een drijvende dode man gevonden. Een voorbijganger zag het lichaam en alarmeerde de politie.

Waarschijnlijk betreft het een dakloze man die is uitgegleden of te water is geraakt door een ongeval. Een stukje verder aan de Oude Singel waar de man is gevonden, bevindt zich een daklozenopvang. Hier bevind zich ook een bankje, er stond hier ook wat te drinken waardoor een ongeluk aannemelijk is, een misdrijf word uitgesloten.

Zondag 1 februari

6 personen klimmen uit auto (op de kop) te water

VELSEN-ZUID - Een automobilist en vijf passagiers konden zondagochtend hun eigen leven redden toen de auto waar in zij zaten op de kop in het water belandde. Het ongeval ontstond op de spekgladde Valleiweg in Spaarnwoude.

In een bocht op de Valleiweg verloor de automobilist door gladheid de macht over het stuur. Hij botste tegen een verkeersbord en raakte de betonnen rand van een brug waardoor de auto het water in reed. De auto kwam op de kop tot de assen in het water. Alle inzittenden konden op eigen kracht het voertuig verlaten en op de kant klauteren.