HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van OKTOBER 2013

 

OKTOBER 2013

 

 14  berichten

     

Dinsdag 29 oktober

  Man gered uit water Trawlerkade in IJmuiden

Donderdag 24 oktober

 

Zwitserse vrouw vaarongeval in water gevonden

Maandag 21 oktober

 

Verdronken 19-jarige inbreker gevonden

Zaterdag 19 oktober

 

Auto te water bij veerpont, 44-jarige vrouw verdronken

Donderdag 17 oktober

 

41-jarige Filippijnse  matroos verdronken

Woensdag 16 oktober

 

Echtpaar verdronken en dochter kritiek na aanvaring

Dinsdag 15 oktober

 
Laatste lichaam opvarende 'Maria' geborgen

Zondag 13 oktober

 

Man verdronken in Herensingel Haarlem

Zondag 13 oktober

 

Verdachte verdronken na vlucht voor politie

Vrijdag 11 oktober

 

2-jarige jongen redt zich zelf uit tuinvijver

Woensdag 9 oktober

 

Drenkeling Noordzee opgepikt door helikopter

Woensdag 9 oktober

 

2 lichamen geborgen uit gezonken Maria

Maandag 7 oktober

 

3 Vermisten na zinken schip

Maandag 7 oktober

 

Meisje gered na auto te water

 

Dinsdag 29 oktober

Man gered uit water Trawlerkade in IJmuiden

IJMUIDEN -  Dinsdagmiddag rond 14.00 uur zijn de hulpdiensten massaal in actie gekomen nadat een man te water was geraakt bij de Trawlerkade in IJmuiden.

De toedracht is nog onbekend maar om 14.00 uur raakte de man te water, getuigen alarmeerden gelijk hulpdiensten. Een duikteam van de brandweer werd opgeroepen en dit werd zelfs opgeschaald naar middel-duik ongeval zodat een tweede duikteam naar de Trawlerkade kwam. Uiteindelijk is een boot van de KNRM uitgevaren en heeft de man uit het water gehaald.

Vervolgens is de drenkeling naar het terrein van de KNRM overgebracht waar hij door ambulancepersoneel is opgevangen en nagekeken. De man is naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk vervoerd voor algemene controle. Momenteel is niets bekend over de toestand van de man.

Donderdag 24 oktober

Zwitserse vrouw vaarongeval in water gevonden

Capelle aan den IJssel – Donderdagmiddag is in het water langs de IJsseldijk in Capelle aan den IJssel een stoffelijk overschot gevonden. Vrijwel zeker gaat het om de Zwitserse vrouw die vermist is sinds een aanvaring bij Ridderkerk. Men onderzoekt de identiteit van het lichaam nog.

De Zwitserse familie voer vorige week door Ridderkerk toen mis ging. Door een aanvaring met een tanker zonk het jacht erg snel naar de bodem. De 20-jarige dochter van het varende echtpaar kon heelhuids uit het water worden gered, maar voor haar vader en moeder kwam de hulp te laat. Het lichaam van de man werd later op de dag geborgen, maar de moeder werd toen niet aangetroffen.

Maandag 21 oktober

Verdronken 19-jarige inbreker gevonden

HAARLEM - Maandagavond is het lichaam van de vermiste inbreker Chakir Belahcen (19) geborgen. De jongen werd aangetroffen  in het water van het Spaarne in Haarlem. Belahcen verdween een week geleden in het water, nadat hij met een handlanger was betrapt tijdens een woninginbraak.

Inmiddels is de familie van Belahcen geïnformeerd. Brandweerduikers zochten eerder al in het water naar de jonge inbreker. De Haarlemse jongen zou maandag 14 oktober een inbraak aan de Willebrordstraat hebben gepleegd met een even oude stadgenoot. Die is dezelfde avond nog uit het water van de Mooie Nel gehaald en gearresteerd. Pas vrijdag verklaarde hij dat Belahcen bij hem was maar niet uit het water was gevist.

Zaterdag 19 oktober

Auto te water bij veerpont, 44-jarige vrouw verdronken

SPRANG-CAPELLE - Een 44-jarige vrouw is zaterdagavond verdronken toen zij met een auto in de Bergsche Maas bij het Brabantse Sprang-Capelle terechtkwam. De vrouw zat als bijrijder bij haar 19-jarige dochter in de auto. De dochter kon zelf uit de auto komen en aan de kant komen.

Het ongeluk gebeurde bij de steiger ven het veer over de Bergsche Maas. Vermoedelijk heeft de bestuurster in het donker niet gezien dat de weg er ophield of de 19-jarige vrouw dacht dat de veerboot er al lag. Eenmaal op de kant riep ze dat haar moeder nog in de auto zat. Toen de brandweer was gearriveerd gingen er vier duikers en een boot met sonarapparatuur op onderzoek. Na ongeveer 3 kwartier werd de moeder gevonden, helaas mocht reanimatie niet meer baten.

Donderdag 17 oktober

41-jarige Filippijnse  matroos verdronken

VELSEN-NOORD - Van de 41-jarige Filippijnse man die woensdagavond in de 3e Rijksbinnenhaven in Velsen-Noord overboord sloeg van het vrachtschip Challangar, is het stoffelijk overschot gevonden.

Een speciaal team van politie, defensie en duikteams zocht woensdagavond naar de vermiste man, maar zonder succes. De politie haalde de verdronken Filippijnse matroos donderdagavond in de binnenhaven van Velsen uit het water. De man was matroos op een binnenvaartschip. Tijdens het lossen van de lading is hij te water geraakt en niet meer boven gekomen..

Woensdag 16 oktober

Echtpaar verdronken en dochter kritiek na aanvaring

RIDDERKERK – Rond 11.00 uur is op de Maas bij Ridderkerk een plezierjacht overvaren door een nog onbekend groter schip. Het plezierjacht zonk vrij snel, Opvarenden van een snelle ferry probeerden de vader nog uit het water te halen, maar die verdween weer onder water. De 20-jarig dochter van het stel heeft men wel kunnen redden uit het water en naar een ziekenhuis gebracht.

De vader werd rond 17.00 uur zo'n 500 meter van de plaats van het ongeluk dood aangetroffen. Er is geen hoop meer dat de moeder het ongeluk heeft overleefd. Het echtpaar is van Zwitserse afkomst, het drietal voer op de Nieuwe Maas. Na een aanvaring ter hoogte van het drierivierenpunt bij Slikkerveer met een Duitse tanker, zonk het schip heel snel. Getuigen zagen alleen nog de mast boven het water uitsteken

Dinsdag 15 oktober

Laatste lichaam opvarende 'Maria' geborgen

DEN HELDER - Duikers van de zr.ms. Schiedam hebben dinsdag 15 oktober op de Noordzee ter hoogte van Callantsoog een lichaam geborgen uit het wrak van het bewakingsschip Maria.

Het is het lichaam van het laatste vermiste bemanningslid, een 25-jarige Indonesiër. Bij de aanvaring tussen het bewakingsschip en de viskotter Texel 68 werden twee opvarenden uit de Noordzee gered. Drie opvarenden, twee uit de Filippijnen en één uit Indonesië werden nog vermist. De 2 Filippijnen zijn op 9 oktober in het wrak gelokaliseerd en geborgen. Door de slechte weersomstandigheden is de bergingactie tot maandag 14 oktober uitgesteld. Vandaag kon het laatste lichaam worden geborgen. De Maritieme politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring.

Zondag 13 oktober

Man verdronken in Herensingel Haarlem

HAARLEM – Zondagochtend zag een wandelaar in de Herengracht iets drijven wat verdacht veel leek op het lichaam. De voorbijganger heeft de hulpdiensten laten alarmeren. De politie onderzoekt de zaak en denkt dat de man per ongeluk te water is geraakt. Men tracht nog de exacte oorzaak te achterhalen. Duikers hebben het lichaam geborgen waarna het is overgebracht voor forensisch onderzoek.

Zondag 13 oktober

Verdachte verdronken na vlucht voor politie

HELMOND - Een 46-jarige man uit Helmond is zondag verdronken  nadat hij op de vlucht was geslagen voor de politie. De mannen hadden geprobeerd in te breken in een sportschool bij een bedrijventerrein. De verdachten, de 46-jarige Helmonder en een 35-jarige man uit Geldrop, sprongen bij het zien van de politiewagen  in de industriehaven bij de Zuid-Willemsvaart. De 35-jarige man klom op bevel van de politie uit het water maar de Helmonder probeerde door te zwemmen.

Agenten zagen dat de man moeilijk kon zwemmen en zijn hoofd boven houden. De agenten sprongen in het kanaal om de inmiddels bewusteloze man eruit te halen. De verdachte moest op de kant gereanimeerd worden. Hij is nog met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden.

Vrijdag 11 oktober

2-jarige jongen redt zich zelf uit tuinvijver

EDE - Een combinatie van een instinctieve reactie en getrainde vaardigheden aangeleerd tijdens ouder en kind zwemmen, heeft vorige week in Ede de tweejarige David gered van een zekere verdrinking.

De peuter uit Ede was met zijn ouders op bezoek bij vrienden en plonsde in een onbewaakt ogenblik in de vijver. Zijn vader zag vanuit de woonkamer hoe David, net als geleerd tijdens de zwemles, rustig op zijn rug draaide om te kunnen ademen. Vervolgens kon de 2-jarige rustig uit het water worden gehaald.

Davids moeder, . 'Daar doe je het voor'. David was 6 maanden toen hij met baby zwemmen begon. Kinderen leren vertrouwd te worden met water en onder meer om zich op de rug te draaien en te drijven als ze in het water terechtkomen. Davids ouders denken dat hun zoon ook op eigen kracht uit de vijver had kunnen komen.

Woensdag 9 oktober

Drenkeling Noordzee opgepikt door helikopter

BERGEN AAN ZEE - Een bemanningslid van het zeilschip Thalassa is vanavond rond 20.00 uur overboord geslagen op de Noordzee. Door de Kustwacht is direct groot alarm geslagen, reddingsdiensten zijn massaal uitgerukt om de drenkeling te zoeken.

De drenkeling werd gevonden door een SAR helikopter, deze was op weg om een zieke man op te halen, maar werd door de Kustwacht in Den Helder naar Bergen aan Zee gestuurd. De SAR helikopter heeft de drenkeling uit het water gehaald en direct het ziekenhuis gevlogen. Het slachtoffer is onderkoeld maar stabiel. Volgens de kustwacht sloeg het slachtoffer rond 20.00 uur overboord van het zeilschip Thalassa ter hoogte van Bergen aan Zee. De kustwacht had ook reddingboten van Egmond aan Zee, Petten, Wijk aan Zee, IJmuiden en Callantsoog opgeroepen om te gaan zoeken naar de vermiste drenkeling.

De overboord geslagen 26-jarige man werd door een snelle rubberboot van het marineschip Snellius ontdekt. Aan boord van de Snellius zag men de man drijven. De Snellius had deze week met duikers gezocht naar lichamen op het bewakingsvaartuig Maria dat eerder deze week op ongeveer dezelfde Noorderbreedte graad zonk. De drenkeling is overgebracht naar Alkmaar, waar de heli op de parkeerplaats van het AZ-stadion landde. Daar is de drenkeling onderkoeld en stabiel overgedragen aan ambulancepersoneel.

De driemaster Thalassa doet mee aan The Race of the Classics, een zeilrace met oude zeilschepen door studenten vanuit Rotterdam en via IJmuiden naar Amsterdam. Ook de andere deelnemende zeilschepen zochten woensdagavond mee. Een van de schepen zag in de golven een lampje branden van een reddingvest.Nadat de man uit het water was gered, hebben KNRM-reddingboten de naar de man gegooide reddingmiddelen als reddingvesten uit het water gehaald.

Woensdag 9 oktober

2 lichamen geborgen uit gezonken Maria

DEN HELDER - Uit het wrak van het gezonken bewakingsschip Maria op de Noordzee ter hoogte van Callantsoog hebben marineduikers twee lichamen geborgen. Omdat de weersomstandigheden verslechterden, is de zoektocht naar een derde opvarende gestaakt.

De Maria kwam in de nacht van zondag op maandag in aanvaring met een viskotter, de Texel 68. Na de aanvaring werden direct twee opvarenden uit het water gered. Drie opvarenden, twee Filipijnen en een Indonesiër, werden nog vermist. De identiteit van de twee geborgen opvarenden is nog niet bekend gemaakt. Forensische experts buigen zich daarover als de lichamen woensdagavond in Den Helder aan land zijn gebracht.

Maandag 7 oktober

3 Vermisten na zinken schip

den Helder - Door een aanvaring met een vissersboot is in de nacht van zondag op maandag een zogeheten guardvessel gezonken. Drie opvarenden worden nog vermist, 2 mannen zijn opgevist door een Texels visserschip.

De vaartuigen kwamen rond half twee 's nachts met elkaar in aanvaring, ongeveer 25 mijl ten zuidwesten van Den Helder. Twee opvarenden konden direct uit het water worden gehaald. Naar drie andere drenkelingen wordt met reddingsboten en een helikopter gezocht. Men durft niet te speculeren over de overlevingskansen van de drenkelingen. Uit verklaringen van de twee geredde bemanningsleden zou blijken dat de vermiste opvarenden reddingsvesten aanhadden.

In totaal zoeken drie reddingsboten, vijf vissersschepen en een aantal commerciële schepen op de Noordzee naar de vermiste opvarenden van het gezonken schip Maria. Ook zijn twee helikopters ingezet. Snelheid is geboden, mogelijk hebben de drenkelingen overlevingspakken aan. Het water is ongeveer 16 graden. Volgens vuistregels kunnen schipbreukelingen zonder speciale kleding dan een overlevingstijd van zo'n zesenhalf uur hebben.

Maandag 7 oktober

Meisje gered na auto te water

Klazinaveen - Drie voorbijgangers en een politieman sprongen zondagmiddag het water in om een 4-jarig meisje te redden uit een auto te water.

Het 4-jarige meisje zat nog alleen in de auto toen deze van de oprit bij haar ouderlijk huis rolde en het water van het Mr. Ovingskanaal in reed. De moeder zag het gebeuren en probeerde de rollende auto tegen te houden, wat niet is gelukt. Onmiddellijk sprong de moeder achter de auto aan het kanaal in. Het lukte haar niet de auto te openen. Spontaan kreeg ze hulp van vier in de buurt aanwezige redders. Deze konden de achterruit in te slaan en het 4-jarige meisje uit de auto te halen. Ambulancepersoneel heeft het meisje onderzocht, uiteindelijk kwam deze met de schrik vrij.