HOME-PAGE

ZWEMBAD

THUIS

STRAND

VERDRINKING

AUTO TE WATER

LINKS

MEDIA BERICHTEN

 

Media berichten van te water raking, (bijna) verdrinking en onderkoeling van JANUARI 2012

 

 

januari  2012

 

 24 berichten

     

Dinsdag 31 januari

 

Drenkelingen gered bij aanvaring pontje en binnenvaarder    

Zaterdag 28 januari

  Hoogkerker redt 2-jarig kind van verdrinking

Zaterdag 28 januari

 

Man verdronken in recreatieplas Breda

Woensdag 25 januari

  Vrouw verdronken in Veghelse vijver

Dinsdag 24 januari

 

Poolse man en vrouw verdronken bij auto te water

Maandag 23 januari

  Man verdronken in jachthaven van Steenbergen

Zaterdag 21 januari

 

16-jarige leerling matroos verdronken tussen wal en schip

Zaterdag 21 januari

  22-jarige automobiliste gered van verdrinking

Donderdag 19 januari

 

Vermiste vrouw dood in sloot

Dinsdag 17 januari

  Zwemmer gewond door onderhoud Aquadrome

Maandag 16 januari

  Bezoekers zwembad reanimeren 2- jarig jongetje 

Zondag 22 januari

  Kanoërs in ernstige (onderkoeling) problemen op Markermeer

Zaterdag 14 januari

 

Lichaam vermiste man gevonden in sloot Kralingse Bos

Donderdag 12 januari   Vlissinger verdronken in auto in haven
Donderdag 12 januari   Legino Zijler verdronken in Amsterdam

Maandag 9 januari

 

Gezin uit drijfzand gered

Zaterdag 7 januari  

19-jarige Bram Claassen gevonden in Wilhelminakanaal

Zaterdag 7 januari   50 mensen verdronken in Amsterdamse grachten

Woensdag 4 januari

 

57-jarige Poolse matroos verdronken in haven van Stein

Woensdag 4 januari

 

Redders gehuldigd in Naaldwijk

Woensdag 4 januari

 

Vrouw in sloot gewaaid

Zondag 1 januari

 

Automobilist uit water gered

Zondag 1 januari

 

Vrouw te water tijdens vuurwerkshow Rotterdam

Zondag 1 januari

 

3-jarige Klaas Romkes overhandigt cheque aan stichting SOAD

 

Dinsdag 31 januari

Drenkelingen gered bij aanvaring pontje en binnenvaarder    

RIJSWIJK -  Vier drenkelingen van een fietspontje zijn dinsdagmorgen uit het water gehaald bij  het Zuid-Hollandse Rijkswijk. Het fietspontje kwam op het Rijn Schiekanaal in aanvaring met een binnenvaartschip en sloeg om door de klap.

Twee mensen vielen door de aanvaring in het ijskoude water, twee andere sprongen zelf uit lijfsbehoud. De brandweer heeft de drenkelingen van warme kleding voorzien nadat de drenkelingen uit het ijskoude water gehaald. Een drenkeling is door naar het ziekenhuis met lichte onderkoelingsverschijnselen. De waterpolitie heeft de zaak in onderzoek.

Zaterdag 28 januari

Hoogkerker redt 2-jarig kind van verdrinking

GRONINGEN - Een 37-jarige Hoogkerker heeft zaterdagmiddag in Groningen een 2-jarig kind van de verdrinking gered. Een 40-jarige vrouw uit Ten Post was bezig bij haar geparkeerde auto aan de Spilsluizen, toen de buggy met daarin haar zoontje begon te rijden. De buggy reed van de kade in het water van de Groningse diepenring.

De 37-jarige man uit Hoogkerk zag dit gebeuren en ging direct met een sprong te water om de jongen in de buggy te redden. Metde hulp van enkele omstanders werden de Hoogkerker en het kind uit het water geholpen. Op de wal zijn beiden afgedroogd en opgewarmd tot de ambulance arriveerde. De peuter werd nog wel voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht en maakt het naar omstandigheden goed.

Zaterdag 28 januari

Man verdronken in recreatieplas Breda

Zaterdagochtend werd de politie getipt door wandelaars die tijdens het uitlaten van hun hond bij de Galderse Meren een fiets aan de waterkant zagen staan en iets wat leek op een lichaam  in het water zagen drijven.

De politie trof even na het middaguur het lichaam van een oudere man aan in het water van de  Galderse Meren. De politie heeft op haar beurt de brandweer ingeschakeld om het lichaam van de man te bergen. Voorlopig gaat de politie uit van verdrinking door een tragisch ongeval, om complete zekerheid te krijgen zal er forensisch onderzoek worden gedaan.

Woensdag 25 januari

Vrouw verdronken in Veghelse vijver

Veghel - Dinsdagavond om 20.30 uur is in een vijver het lichaam gevonden van een vrouw. Het lichaam werd gevonden door een wandelaar in de tuin van de Zusters Franciscanessen aan de Deken van Miertstraat in Veghel.

De hulpdiensten van brandweer, ambulance en politie waren snel ter plaatse. De inzet was echter tevergeefs, ondanks reanimatie pogingen is het niet gelukt de vrouw te redden. Er word door de technische recherche onderzocht hoe de vrouw in het water terecht is gekomen, men vermoed dat de vrouw is uitgegleden en te water geraakt.

Dinsdag 24 januari

Poolse man en vrouw verdronken bij auto te water

LELYSTAD -  Een Poolse man en vrouw zijn dinsdagochtend om 06.00 uur verdronken in Lelystad, nadat de auto waarin zij zaten op de kop te water was geraakt. Twee andere inzittenden wisten zich te bevrijden, zij raakten onderkoeld en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Door onbekende oorzaak is de auto van de weg geraakt en op zijn kop in een sloot langs de Vlotgrasweg beland. Twee vrouwen van Poolse nationaliteit, 32 en 45 jaar oud wisten zichzelf te bevrijden. Zij zijn op de kant voorzien van droge kleren en voor onderzoek met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Voor beiden vrouwen is hulp ingeschakeld.

Omstanders hebben nog geprobeerd om de portieren te openen en de overige twee te bevrijden, dit is hen helaas niet gelukt. Toen de brandweer arriveerde is het na enige tijd gelukt de portieren te openen en de slachtoffers te bevrijden. Op de kant zijn deze nog gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd. In het ziekenhuis bleek dat beide slachtoffers waren overleden door verdrinking.

Maandag 23 januari

Man verdronken in jachthaven van Steenbergen

STEENBERGEN - Maandagmorgen rond 9.30 uur is in de jachthaven van Steenbergen een stoffelijk overschot aangetroffen. Een schipper zag het lichaam tussen twee palen in het water drijven en alarmeerde de hulpdiensten.

Met groot materieel kwamen de hulpdiensten ter plaatse, de brandweer met een hoogwerker om het lichaam te bergen en de Bredase brandweer met een duikteam. De waterpolitie arriveerde om 11.30 uur, het lichaam van een oudere man was inmiddels geborgen.

De dreg en bergingswerkzaamheden in de haven van Steenbergen trok heel wat bekijks. Jeroen Steenmeijer van de politie gaat uit van een accidentele verdrinking. Voor meer duidelijkheid is het lichaam van de man overgebracht naar het mortuarium waar verder onderzoek zal plaatsvinden.

 

Zondag 22 januari

Kanoërs in ernstige (onderkoeling) problemen op Markermeer

Vanmiddag zijn verscheidene KNRM stations gealarmeerd voor een groep kanoërs die op het Markermeer in de problemen zijn geraakt. Twee van de kanoërs zijn met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis afgevoerd.

 Om 11.30 uur ging het alarm voor een groep vermiste kanoërs. KNRM station Marken en reddingstation Warder zijn de eerste stations die door het Kustwachtcentrum (KWC) worden gealarmeerd.

De tien kanoërs waren vertrokken vanuit de haven van Edam richting Lelystad. Een paar mijl voordat ze de haven van Lelystad bereikt hadden, sloeg één van de kanoërs telefonisch alarm bij het Kustwachtcentrum. Meerdere kano’s waren omgeslagen en gezien de barre weersomstandigheden lukte het de groep kanoërs niet om op eigen kracht veilig aan wal te komen.

Bron: KNRM reddingstation Enkhuizen

De Hurricane trof als eerste 4 kanoërs aan, waarvan er twee onderkoeld waren. Gezien de grootte van het zoekgebied waren ondertussen ook KNRM station Enkhuizen en een offshore S.A.R helikopter van Bristow gealarmeerd.

Kort hierop werden nog twee kanoërs aangetroffen op een positie iets oostelijk t.o.v. de eerste vier. Eén van hen was er dusdanig aan toe, dat hij wegzakte naast zijn kano. Direct is één van de opstappers van de Frans Verkade in het water gesprongen om de verwarde kanoër boven water te houden.

Nadat de twee kanoërs aan boord van de reddingboot zijn genomen, is direct koers gezet naar de Bataviahaven in Lelystad. Hier zijn de onderkoelde kanoërs overgedragen aan het ambulance personeel, dat klaar stond op de kade, de drenkelingen dreigden in een ernstige onderkoeling te raken.

De overige kanoërs zijn uit voorzorg aan boord van de andere reddingboten genomen en in Lelystad aan wal gebracht. Achteraf gezien hebben de kanoërs geluk gehad, dat zij er op deze manier vanaf zijn gekomen. Gezien de weersomstandigheden en de watertemperatuur had dit avontuur een stuk slechter af kunnen lopen.

Zaterdag 21 januari

16-jarige leerling matroos verdronken tussen wal en schip

Hansweert -  In de voorhaven van Hansweert is vrijdagavond om 21.30 uur een 16-jarige leerling matroos verdronken.

Een 16-jarige stagiar uit Arnemuiden is vrijdagavond verdronken in de voorhaven van Hansweert. De jongen die als leerling aan boord was raakte tussen wal en schip bij het aan land gaan. De schipper bemerkte dat er iets niet goed ging en is de jongen nog nagesprongen.

Toen de schipper de jongen boven water had is hij aan boord van een boot van Rijkswaterstaat nog gereanimeerd. Helaas is ook ambulance personeel er niet in geslaagd de jongen tot leven te reanimeren. De schipper raakte door zijn redding onderkoeld en is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

De zestienjarige leerling-matroos zat op het binnenvaartschip in een werk- en leertraject. De KLPD en de Arbeidsinspectie stellen een onderzoek in hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren.

Zaterdag 21 januari

22-jarige automobiliste gered van verdrinking

NIJBROEK - Paul Jansen of Lorkeers en een vrachtwagen chauffeur hebben het leven gered van een 22-jarige automobiliste die donderdagmorgen met haar wagen in het water was beland.

Paul was die donderdag op de terugweg van een klusje en zag een aantal auto's stilstaan op de weg. Ook zag hij 2 achterwielen van een auto boven water uitsteken. Er bleek nog niemand in het water aan het helpen was terwijl de auto er al zeker 10 minuten op de kop in het water lag met de bestuurster erin.

De 21-jarige Paul bedenkt zich geen moment en springt het koude water in, even later bijgestaan door een vrachtwagen chauffeur. Via een spleet in de ramen voelt Paul de vingers van het slachtoffer dat nog reageert. Met zijn tweeën is het uiteindelijk gelukt om het portier te openen en de 22-jarige vrouw na 15 minuten uit haar genarde positie te bevrijden.

Op de kant kregen de vrouw en redders warme kleding van omstanders en werden zij door omwonenden uitgenodigd voor warme koffie en een warme douche. De vrouw is met lichte onderkoeling ter controle vervoerd naar het ziekenhuis.

 De twee redders zijn wel teleurgesteld dat niet eerder iemand te water was gegaan om de vrouw te redden. De vrouw kan het dankzij een luchtbel in haar auto navertellen. Dat de brandweer eerst verkeerd reed is Paul ook een doorn in het oog.  De redders laten er geen misverstand over bestaan en zouden het zo weer doen, als het hun zou overkomen zouden ze ook blij zijn dat er iemand te hulp schiet.

Donderdag 19 januari

Vermiste vrouw dood in sloot

De sinds woensdagavond vermiste de 52-jarige Joke Koene is donderdagmorgen rond 11 uur dood gevonden in het water langs de Schilkerweg.

De 52-jarige Joke Koene woonde in zorginstelling Ipse de Bruggen in Nieuwveen. Joke was als altijd op woensdagavond naar een hobbyclub geweest en daarna niet meer thuisgekomen. Toen zij wel erg lang wegbleef is er alarm geslagen en een grote zoekactie gestart.

Sinds woensdagavond hebben medewerkers van de zorginstelling met politie en brandweer gezocht naar de vermiste vrouw. Omdat het een terrein betreft met groot oppervlak, zijn donderdagochtend ook twee eenheden van de Mobiele Eenheid en een politiehelikopter ingeschakeld. ook kreeg men hulp van zeven reddinghonden.

De politie vermoed dat de vrouw in het donkere slechte weer de weg is kwijtgeraakt en door een ongeluk in het water langs de Schilkerweg is verdronken. Er zal nog onderzoek plaatsvinden hoe dit ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

 

Dinsdag 17 januari

Zwemmer gewond door onderhoud Aquadrome

Dinsdagmorgen 17 januari is in zwembad Aquadrome in Enschede een jongen gewond geraakt door een plank die vanaf het plafond naar beneden viel.

De plank viel vermoedelijk omdat er onderhoudswerk werd verricht aan het plafond. Bezoekers van het zwembad zijn flink geschrokken van het gebeuren. De getroffen jongen is niet zwaar gewond geraakt en kon ter plaatse worden behandeld aan zijn verwonding.

Maandag 16 januari

Bezoekers zwembad reanimeren 2- jarig jongetje 

Bijna verdrinking 2-jarig jongetje door vertrouwen op zwemvlinders/zwemvleugels

Zondag is in Sport- en recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim een bijna verdrinking ongeval geweest. Een bezoeker trof het jongetje aan in het water en begon gelijk met de reanimatie.

Tijdens het familie zwemmen in Zwembad Wasbeek heeft een ongeval plaatsgevonden. Een gezin was hun 2-jarig zoontje uit het oog verloren en is een zoekactie gestart om het jongetje weer terug te vinden. Een gewaarschuwd personeelslid van het zwembad zocht mee.

Kort hierop heeft een bezoeker het jongetje aangetroffen in het recreatiebad. Het jongetje lag met zijn hoofd onder water en droeg nog maar één armbandje. Het andere armbandje dreef verderop  in het bad. Een bezoeker die in directe nabijheid was startte direct met reanimatie en het zwembadpersoneel sloot snel aan bij de reanimatie.

Na korte tijd reanimeren begon het jongetje weer zelfstandig te ademen. Ambulancepersoneel heeft de jongen stabiel weten te vervoeren naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. Door het spontane ingrijpen van de bezoekers, een 45-jarige Sassenheimer en een 36-jarige man uit Voorhout,  vervolgens een 25-jarige medewerker van het zwembad, heeft de 2-jarige jongen zijn leven te danken.

Zaterdag 14 januari

Lichaam vermiste man gevonden in sloot Kralingse Bos

Rotterdam - Zaterdagochtend is in het Kralingse bos het lichaam gevonden van een 74-jarige man. Het lichaam werd door een wandelaar aangetroffen in een sloot.

Het 74-jarige slachtoffer stond sinds 19 oktober geregistreerd als vermist. Een organisatie voor dak- en thuisloze had aangifte gedaan van vermissing nadat zij de man niet meer zagen komen. De politie gaat niet uit van een misdrijf en probeert te achterhalen hoe de man in de sloot kan zijn geraakt.

 

Donderdag 12 januari

Vlissinger verdronken in auto in haven

VLISSINGEN - In Vlissingen is donderdagmiddag een auto te water geraakt op de Eerste Binnenhavenweg bij de visafslag. De bestuurder is overleden.

De  61-jarige Vlissinger reed rond 12.20 uur met zijn auto over de Eerste Binnenhavenweg bij de visafslag. Door nog onbekende oorzaak is het slachtoffer van de kade gereden en belandde in het water.

Personeel die bij de vismijn aan het werk waren hebben kans gezien de auto snel met een vorkheftruck boven water te krijgen. De werknemers zijn gelijk begonnen met de reanimatie van de drenkeling in afwachting van de hulpdiensten. Ondanks de personele inzet van twee ambulancevoertuigen en de trauma helikopter bleek de man al overleden. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Donderdag 12 januari

Legino Zijler verdronken in Amsterdam

Amsterdam - in het water bij het Max Euweplein is woensdagmiddag rond drie uur het lichaam gevonden van de sinds 20 december vermiste Legino Zijler.

Een voorbijganger trof het lichaam aan en belde met de politie. Duikers van de brandweer haalden het lichaam van  Legino Zijler uit het water. Onderzoek ter plaatse en op het lichaam heeft uitgewezen dat er sprake is van te water raken door ongeval.

Legino Zijler werd na een avond stappen opgegeven als vermist. Op 20 december werd hij rond half 5 's morgens bij het Leidseplein voor het laatst gezien.

Maandag 9 januari

Gezin uit drijfzand gered

NIEUW-DORDRECHT - Een vrouw, man en een 9-jarig meisje afkomstig uit Emmen zijn zondag vastgezogen in drijfzand op een akker in Nieuw-Dordrecht.    Filmpje

Op de akker waar het meisje aan het spelen was met een vriendje was door de overvloedige regen drijfzand ontstaan waarin het 9-jarig meisje op gegeven moment in wegzakte. De jongen waarmee zij aan het spelen was heeft de ouders van het meisje weten te waarschuwen en zijn deze hun dochter te hulp geschoten.

De te hulp gesnelde ouders kwamen ook in problemen door de drijfnatte akker en kwamen ook vast te zitten. De vrouw wist zich los te wurmen en heeft via 112 de hulpdiensten gealarmeerd. Ook de bransweer bleek hier een behoorlijk kluif aan te hebben maar slaagde erin de man en het meisje te bevrijden.  Het 9-jarig meisje was er het slechts aan toe, dze zat bijna tot schouderdiepte vastgezogen. Voor controle op onderkoeling is het drietal meegenomen naar het ziekenhuis.

Zaterdag 7 januari

19-jarige Bram Claassen gevonden in Wilhelminakanaal

Familie van de vermiste Bram Claassen (19) 'eindelijk einde aan onzekerheid'

Zaterdag heeft Rijkswaterstaat toestemming gegeven om in de buurt van de stuw te gaan zoeken. Deze zaterdag werd met honderd vrijwilligers en vrienden gezocht. Een sonarboot van het KLPD en een zoekhond van stichting Signi troffen het lichaam aan in het water  op ongeveer honderd meter van een stuw. Hierop zijn duikers het water in zijn gegaan en werd het stoffelijk overschot gevonden door duikers en vrijwilligers.

De 19-jarige Bram werd vermist sinds zondagavond toen hij onderweg was  van een cafe naar huis. Eerder deze week werd al rond en in het kanaal gezocht door onder andere het KLPD, stichting SOAD en vele vrijwilligers en vrienden van de familie.

Zaterdag 7 januari

50 mensen verdronken in Amsterdamse grachten

AMSTERDAM -  In de laatste drie jaar  zijn in de Amsterdamse grachten minimaal 51 mensen om het leven gekomen. In één geval was er sprake van een misdrijf, de overige accidentele verdrinking.

Men heeft kunnen concluderen dat een groot aantal verdrinkingen is toe te schrijven aan mannen die in de gracht poogden te urineren. Velen zijn ook in aangeschoten toestand per ongeluk te water geraakt terwijl zij liepen of fietsten. Het aantal te water geraakte vrouwen was met ongeveer 8 beduidend lager.

Het blijkt dat het moeilijk is om in Amsterdam uit het water te komen. Er ontbreken trappen, lage wal en de aangebrachte reddingmiddelen zoals redlijnen en reddingboeien worden veelvuldi misbruikt en/of ontvreemd. De gemeente zal zich moeten beraden om de grachten veiliger te maken.

Woensdag 4 januari

57-jarige Poolse matroos verdronken in haven van Stein

STEIN - Na ongeveer een uur dreggen werd vanmorgen in de DSM-haven van Stein (Limburg), het stoffelijk overschot van een 57-jarige Poolse matroos aangetroffen.  De man werd gevonden dankzij de inzet van het speciaal SOAD-dregteam uit Urk (Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen

De man werd vermist sinds de nacht van oud op nieuw. De Pool, matroos op een Nederlands schip, had op een ander schip met collega's oudjaar doorgebracht. Rond middernacht liep hij de wal op, waar hij zijn vrouw belde om haar de beste wensen te doen. Sindsdien is hij spoorloos. Vermoedelijk is hij te water geraakt en verdronken.

Woensdag 4 januari

Redders gehuldigd in Naaldwijk

WESTLAND - De personen die op Nieuwjaarsdag een 27-jarige man uit zijn auto in het water hebben gered worden donderdagmiddag  gehuldigd.  De 27-jarige Lierenaar  was op nieuwjaarsdag in alle vroegte met zijn auto te water geraakt en zat opgesloten.

Door het koelbloedig optreden van enkele passanten die ogenblikkelijk het water insprongen en een ruit wisten te verbrijzelen werd de man gered van een wisse verdrinking. De burgers die geholpen hebben de man te redden worden donderdagmiddag gehuldigd op het Naaldwijkse politiebureau aan de Vierschaar in Naaldwijk. De geredde 27-jarige Lierenaar ligt voorlopig nog in het ziekenhuis

Woensdag 4 januari

Vrouw in sloot gewaaid

Gouda - Gistermiddag is in Gouda een vrouw met haar fiets de sloot in gestormd, Door de harde wind werd pardoes opzij de sloot ingeblazen, De vrouw kon op eigen kracht uit het water komen.

Het kan nu wel hard waaien maar de boodschappen moeten toch in huis worden gehaald. Zo kon het gebeuren dat op de fiets stapte. Toen ze werd overvallen door de harde windvlaag heeft ze nog getracht een boompje vast te pakken, helaas mislukte dat en belandde de vrouw in het water.

Kie Jaemsai zegt blij te zijn dat ze alleen op pad was en geen kind in een kinderzitje had, anders had het vervelender af kunnen lopen. Ze heeft er niets aan overgehouden behalve een koud gevoel, dat heb ik opgelost door lekker onder een warme douche te staan.  Een dag later kijkt ze nuchter terug op de gebeurtenis en kan ze weer glimlachen.

 

 

Zondag 1 januari

Automobilist uit water gered

Vriezenveen - Een te water geraakte automobilist is uit het water gered langs de N36 bij Vriezenveen. Twee mannen die na een bedrijfsfeestje met hun busje terugreden zagen in het kanaal langs de N36 2 achterlichten boven water uitsteken. Daarop hebben zij het busje aan de kant gezet en hebben zij levensreddend ingegrepen.

Een man woonachtig in Borne heeft zich ontkleed en is het water ingesprongen. De deur van de bestuurder zat klem en kon nietr geopend worden. Het is gelukt de auto iets dichter bij de kant te krijgen en vervolgens de bestuurder door een ingeslagen achterruit uit het voertuig te krijgen. De bestuurder werd eerste hulp verleend door omstanders die inmiddels waren gestopt. Met de automobilist ging het redelijk goed. De redder heeft de hulpdiensten niet afgewacht en heeft zich aangekleed en is thuis gaan opwarmen.

Zondag 1 januari

Vrouw te water tijdens vuurwerkshow Rotterdam

Rotterdam - Zondagochtend vroeg is aan de Maaskade in Rotterdam een vrouw te water geraakt tijdens de vuurwerkshow. De vrouwwas op de kade uitgegleden en belande tussen wal en schip in het water van de Maas. Aanwezige getuigen hebben de vrouw uit het water gered.

De vrouw is in een gealarmeerde ambulance lichamelijk gecontroleerd en behoefde niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd, een paar droge kleren deed wonderen.

Zondag 1 januari

3-jarige Klaas Romkes overhandigt cheque aan stichting SOAD

Voor de mensen die m’n vader uit het water hebben terug gevonden….

Met deze woorden overhandigde de nu drie jarige Klaas Romkes op maandag 26 december 2011 een cheque aan voorzitter Gerrit Hakvoort van de Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD).

Onze vrijwilligers hadden een uitnodiging gekregen om op deze tweede Kerstdag een kopje koffie te komen drinken bij de familie Romkes om samen terug te denken aan die zo verdrietige decembermaand nu drie jaar geleden. Cees Romkes, werkzaam in de binnenvaart, werd toen vermist en het was heel waarschijnlijk dat hij overboord zou zijn geraakt. Een grote zoekactie waaraan door meerdere plaatsgenoten werd deelgenomen of materiaal ter beschikking werd gesteld had uiteindelijk op zondag 7 december als resultaat dat het lichaam van Cees werd terug gevonden. “Een heel dubbel gevoel” vertelt moeder Romkes. “Ontzaglijk verdrietig en definitief, maar ook dankbaar omdat er een einde was aan de onzekerheid en we samen nog afscheid konden nemen”.

Door de nabestaanden is toen een actie opgezet om geld in te zamelen voor de SOAD onder andere door de verkoop van een dvd met een twintig minuten durende filmopname van de zoektocht naar Cees. Verkoop van de dvd’s leverde het geweldige bedrag op van € 2000 en dat bedrag kreeg onze voorzitter gisteren uit handen van Klaas Romkes. “We wilden graag dat Klaas dit bedrag aan jullie zou geven als hij op een leeftijd zou zijn gekomen, dat hij een beetje kan begrijpen wat er gebeurd is”, met daarbij de opdracht aan de SOAD om met dit belangrijk werk door te gaan.

foto links een aantal vrijwilligers van de SOAD-groep: v.l.n.r. Fred Brouwer, Gerrit Hakvoort, Pieter Keuter met de 3-jarige Klaas Romkes op de schouder, Frans Hakvoort, Teunis Hakvoort, Henk Smit en Sjoerd Koffeman.